Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Saturejka jako skvělý zdroj silic

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Takhle krásně teď kvete saturejka zahradní (Satureja hortensis), kterou připomíná už Dioscorides. Jako koření se používá samostatně a je součástí balkánské směsi čubrica, oblíbené při přípravě masa a zapékané zeleniny, do pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů. Drobné, velice aromatické listy obsahují cymol a terpenoid karvakrol, což jsou silice s antibakteriálními a antiseptickými účinky. Bylo popsáno i její úspěšné nasazení proti kvasinkám Candida albicans, které mohou u lidí způsobovat ústní a genitální houbové infekce. Vynikající je při zahlenění bronchů nebo dlouhotrvajícím kašli.

Saturejka zahradní (Satureja hortensis), foto: Jiří Kuchař

V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádíme několik zajímavých receptů jejího využití ve formě klasicky připraveného nálevu. Pijí se tři šálky denně. Pokud vám kvete na zahradě, nebo ji máte doma v záhonu, můžete ji jíst i syrovou.

Sdílejte článek na: