Rubriky
Byliny

Šípky před mrazem

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Plody růže šípkové (Rosa canina), lidově také pomeranče severu, jsou stále ještě na keřích. V knize Svět přírodních antibiotik najdete recept na směs z hřebíčku, skořice, sušených jablečných slupek, trochy mletého muškátového oříšku a usušených šípků.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Růže šípková (Rosa canina), foto: archiv nakladatelství EMINENT

Zajímavý recept uvádí Emanuel Šteffek v knize Zdroj zdraví z roku 1936:

Plody plané či šípkové růže neměly by scházeti v žádné domácnosti, neboť chovají v sobě tolik dobrých vlastností, že je ani oceniti nedovedeme. Šípky zbavíme chloupků, očistíme, rozkrájíme, jádra oddělíme, obé usušíme, pak jádra roztlučeme, rozkrájené šípky a roztlučená jádra smícháme a uschováme. Čaj z takto upravených šípků připravíme takto: Dvě plné polévkové lžíce vhodíme do půl litru vařící vody, necháme pět minut vařit, odstavíme, ponecháme čtvrt hodiny loužit, načež scedíme. Odvar tento čistí krev a směšuje s močem veškeré škodliviny z těla. Kdo jej pije, velmi svému zdraví poslouží.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: