Rubriky
Byliny

Plané česneky

Česnek z čeledi liliovitých (Liliaceae) patří snad k nejrozšířenějším a zároveň nejstarším léčivým rostlinám na světě. Byl nalezen v jeskyních, obydlených už v neolitu, a zmiňuje ho i Erbesův papyrus, dvacetimetrový pruh, který vznikl pravděpodobně okolo roku 1600 před n. l., jenž představuje největší přehled staroegyptské medicíny a uvádí přes dvacet receptů.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Intenzivní pach česneku způsobuje allicin. Díky němu účinkuje česnek proti zárodkům rezistentním na penicilin. Pomáhají mu přitom nesirnaté látky garlicin a skordinin, které také působí antibakteriálně. Při rozemnutí mezi prsty česnekově voní, což signalizuje, že rostlina je jedlá, a vylučuje záměnu s jinými druhy. 

V naší přírodě roste volně několik druhů česnekového rodu Allium, jejichž nadzemní části připomínají většinou planě rostoucí pažitku. Jedná se především o například česnek viničný (Allium vineale) nebo česnek planý (Allium oleraceum). Ze země vyrážejí, když se začne oteplovat, a nyní jsou na vrcholu. Běžně je najdete v podrostu listnatých hájů, remízků a parků od nížin až do středních poloh, na sušších stráních pod akáty i v trávě, velmi hojné jsou například v okolí Prahy i Plzně. Při sběru je opatrně seřezávejte ostrým nožem nebo stříhejte nůžkami, abyste nepovytáhli v zemi ukryté cibulky.

foto: Jiří Kuchař

Pomazánka z planého česneku 

(4 porce)

  • 30 g čerstvých listů česneku vinného, medvědího či zelinného
  • 250 g měkkého tvarohu (nejlepší je jemný „ve vaničce“)
  • 4 celá vejce
  • sůl

Do tvarohu přidáme opranou, najemno pokrájenou nať česneku, natvrdo uvařená a nahrubo nastrouhaná vejce a osolíme. Vše dobře promícháme a mažeme na chléb nebo veku. Zdobíme červenou ředkvičkou, rajčetem nebo žlutou a červenou paprikou.

Sdílejte článek na: