Rubriky
Byliny

Bylinná aktualizace Milana Calábka

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Kromě jiných bylin, které jsme v souvislosti s přírodními antivirotiky už uvedli, mezi než patří například kurkuma, uvádí Milan Calábek v nejnovější aktualizaci křez erukovitý nebo také rukolovitý (Diplotaxis erucoides). U nás se tato rostlina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae) pěstuje, ale až pojedete na dovolenou do Středomoří, najdete ji tam planě rostoucí.

Významnou oblastí, v níž žila řada lidových léčitelů, byl pás podhůří Jizerských hor, Krkonoš a Orlických hor. KVĚTOSLAVA PATOČKOVÁ byla mezi nimi opravdu výjimečná. Může si o ní přečíst v říjnovém vydání ReGeNeRaCe v článku Jiřího Kuchaře Semilská bába Květoslava Patočková.
Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Milan Calábek v pražské Dobré čajovně na Václavském náměstí, foto: Jiří Kuchař

Od rukoly, kterou znáte z kuchyně, ji ihned rozeznáte podle její mnohem silnější chuti a výraznějšího aroma. Proto se jí také někdy říká rukola wasabi, neboť je podobně silná jako oblíbený japonský křen. Používat ji můžete stejným způsobem jako wasabi nebo klasickou rukolu. Další antibioticky a antiviroticky působící rostliny a přírodní přípravky, které můžete zařadit do svého jídelníčku, najdete v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni.

Křez erukovitý (Diplotaxis erucoides), O. Penzig – Flore coloriée de poche du littoral méditérannéen

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: