Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Šalvějové jaro

Zřejmě jakkoli studenou zimu přečká na záhonu šalvěj lékařská (Salvia officinalis), od starověku považovaná za požehnanou bylinu, kterou Hippokrates podával v Aténách lidem nemocným morem. Už podle čichu poznáte omamnou vůni šalvějových tříslovin. Tyto látky mají antibakteriální, antivirové, antiparazitární a detoxikační účinky a tlumí zánětlivé procesy v žaludku.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.
„Emocí června je radost, tak si jí užívejte do sytosti a smutku se pokud možno vyhýbejte. V tomto měsíci se mimo jiné rozhoduje o tom, zda se všechny potřebné látky budou do těla dostávat v dostatečném množství a ve správné kvalitě. Nesmírně důležitá je v této souvislosti správná funkce lymfatického systému,“ píše Vláďa Vytásek v červnovém vydání ReGeNeRaCe.

Šalvěj lékařská, foto: Jiří Kuchař
Byliny z Boží zahrady
Maria Treben
Obsáhlé, mimořádně cenné a systematické receptářové dílo je v kontextu knih legendární rakouské bylinářky doslova stěžejní.

Rakouská bylinářka českého původu, legendární Maria Treben, ji dokonce zařadila do svojí knihy Byliny z Boží zahrady. Doporučuje u nás málo známý šalvějový ocet, který si připravíte naložením čerstvých šalvějových lístků například do jablečného octa.

Šalvěj se hodí i k pokrmům; zvláštní chuť přidá vepřovému masu, Při bolestech v krku je vynikající v podobě nálevu jako kloktadlo. Odvar ze saturejky, rozmarýnu, tymiánu a šalvěje, připravený ze dvou polévkových lžic směsi, které se povaří v půl litru vody, si můžete přilít do koupele pro osvěžení a očistu těla.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis), Köhler’s Medizinal-Pflanzen
Sdílejte článek na: