Rubriky
Byliny

Kořen černého rybízu

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

Moje rady v měsíčníku Regenerace se týkají kromě jiného i sběru bylin. V zimním období jich už v přírodě moc není, ale bez zajímavosti není kořen černého rybízu. Pokud se chystáte keř příští rok zlikvidovat, protože je příliš starý, je to příznivá situace pro získání kořene. Letošní zima nám přitom přeje v tom, že není příliš promrzlá půda.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.

Černý rybíz, foto: archív nakladatelství Eminent


Odvar z kořene popisuji v knize Můj bylinkový svět. Pomáhá hlavně při zánětu jater. Polévkovou lžíci sušeného kořene povaříme 20 minut ve 250 ml vody, scedíme a užíváme třikrát denně tak, že polovinu jedné dávky vypijeme před jídlem a druhou po jídle, po dobu 14 dní až jednoho měsíce.

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: