Rubriky
Byliny

Hořčice proti toxinům

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

V bylinách působí tzv. vícelátkové směsi, které jsou pokládány za evoluční výhodu oproti monosubstancím – specifikovaným látkám, jakými jsou například průmyslová antibiotika. Dalšími komplexy látek se rostliny chrání před nejrůznějšími nepřáteli, se kterými musejí stejně jako my neustále bojovat, ať už jsou to bakterie, viry, plísně, nebo v případě rostlin býložravci. Tyto obranné mechanismy zajišťuje široká paleta sekundárních rostlinných látek, k nimž patří například hořčičné oleje, allicin, iritidy, terpeny nebo polyfenoly, které svým způsobem neselektivně narušují proteiny. Jejich okamžitý efekt sice bývá slabší než razantní účinek synteticky vyráběných antibiotik, ovšem jejich obrovskou výhodou je, že působí proti zárodkům, které již dnes jsou vůči průmyslovým druhům antibiotik rezistentní. Pro budoucnost medicíny tedy budou nepochybně čím dál významnější.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete článek MUDr. Josefa Jonáše.

Hořčice setá (Sinapis alba), foto: archiv nakladatelství Eminent

V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni píšeme o antibiotickém vlivu hořčice seté (Sinapis alba). Většinou ji znáte v kuchyňsky upravené podobě vyrobenou ze semen. Právě teď v přírodě krásně kvete. Vynikající jsou její listy a jejich vůně vám hned něco připomene. Doporučuji je do salátů, kam je sám přidávám. Dodají jim říz a posílí jejich fytoncidní efekt. Můžete je i zamrazit, podobně jako to děláte s jinými bylinami. Hořčice je jednoletá a příští rok ji na stejném místě už nemusíte najít.

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: