Rubriky
Houby

Strmělka mlženka

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis) vás mezi spadaným listím zaujme svým charakteristickým zbarvením klobouku, připomínajícím válející se mlhy pozdního podzimu. Má výrazné aroma, které se krátkým povařením nejdřív zesiluje, ale potom rychle zmizí a houba se pro vás stane kulinářským skvostem. Roste hojně až do konce listopadu v listnatých a smíšených lesích, ale také v sadech a parcích. Někdy ji najdete ve skupinách nebo v tzv. čarodějných kruzích.

Strmělka mlženka má antibakteriální, antifungální a antivirové účinky. Způsobují je nebularin, který je účinným antibiotikem proti bakteriím rodů Bacillus, Streptococcus, Escherichia a Salmonella, antifungální kyselina fenyloctová a clitocypin, který tlumí rozmnožování virů. 

Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis), foto: archiv nakladatelství EMINENT

Tato méně známá houba má mnohostranné využití v kuchyni a chutnat vám bude i nakládaná. Osobně ji mám nejraději v podobě tzv. houbařova hrnce, do kterého přidám několik fialových čirůvek. Přípravu houbařova hrnce popisujeme v knize Houby z boží lékárny.

Houby

Sdílejte článek na: