Rubriky
Byliny

Jelení jazyk celolistý

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

Velice zajímavá vytrvalá rostlina jelení jazyk (Pyrrosia lingua) se v hildegardovské medicíně jmenuje Zungenfarn, jazykové kapradí. U nás se vyskytuje vzácně, je chráněná, a proto ji ode mě berte jako tip na domácí pěstování. Více o ní píšu v únorovém vydání měsíčníku Regenerace a podrobně potom v knize Moje domácí bylinková klasika, která vyjde letos na jaře v nakladatelství Eminent.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.

Vláďa Vytásek na své zahrádce s jelením jazykem celolistým. Foto: Jiří Kuchař, prosinec 2021.

Mattioli nazývá jelení jazyk ve svém Herbáři psaný traňk, protože je to jedna z mála kapradin s nedělenými listy. Traňk, z německého trunk, byl staročeský název pro tekutý nápoj. „Vezmi jelení jazyk, uvař ho ve víně, přidej čistý med a přiveď znovu do varu. Udělej prášek z dlouhého pepře a dvakrát tolik prášku ze skořice, přidej to do vína a nechej ještě vzkypět. Přeceď přes hadřík, udělej z toho nápoj a pij ho často před a po jídle.“ Dlouhý pepř (Piper longum) je velice zajímavý druh koření s příjemnější chutí než klasický pepř, znalci zvanou teplá chuť. Jelení jazyk má zajímavé antivirové a antibakteriální účinky a používá se pro výrobu léků i ve standardním lékařství. Odvar z této kapradiny pozitivně působí i při léčbě nákazy bakteriemi Staphylococcus aureus, Proteus nebo Escherichia coli

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: