Rubriky
Byliny

Jehnědy smažené a v medu

Domácí soběstačnost
Radka Svatošová
Kniha je určena lidem, kteří vlastní menší zahrádky, anebo jen okno v paneláku, a snaží se přitom žít zdravě, ekologicky a co nejvíce soběstačně. Najdete v ní nejen recepty na hotové pokrmy, ale hlavně na zdravé domácí polotovary, které vám mohou usnadnit vaření. Seznámíte se se zásadami bezpečné konzumace planých rostlin a s tipy, vychytávkami a návody na jejich zpracování. Využijete i zkušenosti našich předků, kteří byli s přírodou mnohem více propojeni. Dozvíte se o „zelenině“ z naší přírody a rostlinách, které dodají energii a potřebné kalorie. Dozvíte se, jak jednoduše bylinky zpracovat na horší časy, a díky tomu si vytvoříte vlastní domácí lékárničku. Kromě toho se naučíte vyrábět jednoduchou domácí kosmetiku a drogerii z několika základních ingrediencí.

Jehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.

Články Radky Svatošové najdete v měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

Smažené jehnědy

Můžeme je upravit podobně jako kosmatice, oblíbené smažené květy černého bezu. V přírodě nasbíráme jehnědy z lísky, které jsou téměř zralé, ale ještě se neotevřely. Příliš mladé budou tvrdé a vločkovité a ty, které už jsou otevřené, budou hořké a bez cenných bílkovin z pylu. Namáčíme je v osoleném těstíčku z mouky, vajec a piva, které můžeme dochutit troškou chilli nebo kari koření. V oleji je osmažíme do zlatova a hodí se jako zpestření salátů a teplých pokrmů. Vhodnou přílohou je třeba bramborová kaše.

Jehnědy v medu

Léčivou sílu a cenné látky jehněd si jednoduše uchováme, když je nasekáme na drobné kousky a smícháme s polotekutým medem. Med s jehnědami užíváme po lžičkách jako tonikum a s opatrností i jako prevenci alergie.

Články Radky Svatošové

Sdílejte článek na: