Jehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.
Smažené jehnědy
Můžeme je upravit podobně jako kosmatice, oblíbené smažené květy černého bezu. V přírodě nasbíráme jehnědy z lísky, které jsou téměř zralé, ale ještě se neotevřely. Příliš mladé budou tvrdé a vločkovité a ty, které už jsou otevřené, budou hořké a bez cenných bílkovin z pylu. Namáčíme je v osoleném těstíčku z mouky, vajec a piva, které můžeme dochutit troškou chilli nebo kari koření. V oleji je osmažíme do zlatova a hodí se jako zpestření salátů a teplých pokrmů. Vhodnou přílohou je třeba bramborová kaše.
Jehnědy v medu
Léčivou sílu a cenné látky jehněd si jednoduše uchováme, když je nasekáme na drobné kousky a smícháme s polotekutým medem. Med s jehnědami užíváme po lžičkách jako tonikum a s opatrností i jako prevenci alergie.
Dovolená s vůní horských bylinek s Vláďou Vytáskem a Radkou Svatošovou
4. – 7. července 2024 Dolní Hedeč v Králickém Sněžníku
zelenalouka.cz
Články Radky Svatošové
- Slané i sladké kosmaticeRecept Radky Svatošové na smažené květy černého bezu v těstíčku. Ve slané variantě je podává s vařenými bramborami, čerstvou zeleninou či salátem. Sladké kosmatice jsou nejlepší se skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem.
- Bylinková sůl s českým maggiV knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský, lidově také zvaný české maggi.
- Jehnědy smažené a v meduJehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.
- Čaj a koupel z borových vrcholkůNa zimních vycházkách můžete nejen nachytat vitamín D z příjemně svítícího sluníčka, ale také si doplnit zásoby vitamínu C. Postačí vám k tomu obyčejné jehličí. Borovice je navíc lékem, který má kromě jiných i antivirové působení, pomáhá dýchacím cestám a posiluje naši imunitu.
- Meduňka jako účinné antivirotikumMeduňku lékařskou uvádím v knize Domácí soběstačnost několikrát, třeba jako součást příjemného domácího vykuřovadla. Sáhnete po ní, když se potřebujete zklidnit, zlepšit spánek nebo podpořit trávení. Tato snadno dostupná, jemně vonící bylinka také působí jako silné antivirotikum.
- Sedmikráska na tři způsobyNěkolik čerstvých květů sedmikrásek dovede pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Často se přidávají do směsí na dýchací cesty a nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí.
- Jedlé a léčivé jehnědyJehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
- Léčivé fialky ve sladkých receptechFialky využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.