Rubriky
Byliny

Granátové jablko obrození

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete článek MUDr. Josefa Jonáše.

„Všecka tato jablka obsahují dobrou šťávu a mízu užitečnou žaludku,“ píše Mattioli. Zdůvodňuje to tím, že jej zahřívají, „a proto sluší se jich vystříhati při zimnicích.“ Vyzdvihuje i význam granátových peciček, které zastavují úplavici.

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni píšeme o významu granátových jablek jako důležitého zdroje draslíku, kterého obsahují podobného množství jako syrová červená řepa. Jsou proto vynikající pro sportovce a těžce pracující. Uvádíme i recept pro ty, kdo se nebojí experimentovat, a sice na polníček, který chuťově zaskví právě s granátovým jablkem. Můžete přidat i grapefruit natrhaný na kousky.

 Granátové jablko, foto: Jiří Kuchař


Granátové nebo také punské jablko, vedle dalších bohů také symbol Persefoné, obroditelky země, vám přijde vhod při průjmových onemocněních. Zatímco jedlé části spíš projímají, vnitřní hořké přepážky mají vysoký obsah svíravých látek se stavěcími účinky. Ve Středomoří granátová jablka právě dozrávají, takže jsou nyní k dostání opravdu čerstvá.

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: