Rubriky
Byliny

Šípky: Podzimní evergreen

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

„Ať použijeme jakýkoli způsob sušení a jakoukoli přípravu čaje,“ píší autoři Herbáře léčivých rostlin, „v šálku o obsahu 125 ml nebudeme mít víc než 100 mg vitaminu C.“ I tak je to ale lepší než nic, protože z šípků získáte skutečně čistý přírodní vitamin. Pokud necháte šípky přejít mrazem, u stopky změknou a vy si můžete vymačkat lahodný vitamin přímo do úst.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Růže šípková (Rosa canina), foto: Jiří Kuchař

Plody růže šípkové (Rosa canina) ovšem obsahují i třísloviny, slizy, flavonoidy a řadu minerálních látek. Autoři knihy Svět přírodních antibiotik doporučují čerstvé nebo sušené plody šípku do směsi, která se připraví z 10 gramů hřebíčku, 10 gramů hrubě rozsekané skořice, 20 gramů usušených šípků, 50 gramů usušených jablečných slupek a trochy mletého muškátového oříšku. Dvě polévkové lžíce směsi se přelijí čtvrtlitrem vroucí vody a nechají se deset minut vyluhovat. Tento chutný čaj má celkově povzbuzující účinky a můžete jej pít až do jara.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: