Rubriky
Byliny

Protivirový silvestrovský ocet podle Mattioliho

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Na Silvestra asi většinou míváte jiné starosti, ale dnešní doba volá po změně. Vydejte se poslední den roku do lesa a přineste si odtud borové jehličí. Autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádějí v kapitole o využití různých druhů octa jeden opravdu zajímavý a jednoduchý. Jeho autorem je slavný italský bylinář Mattioli, jehož profil najdete i na těchto webových stránkách. Tento ocet zmiňuje na několika místech svého slavného díla Herbář aneb Bylinář

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Významný renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Gregorio Mattioli, také Mathioli, Matthiolus, počeštěně Petr Ondřej Matthioli (1501 – 1577) 

„Borové listí rozetřené a vařené v octě odnímá bolest zubů a hojí vřídky v ústech, když se používá teplého tohoto odvaru k vyplachování úst. Velice jest prospěšné týmž odvarem vymývati čerstvé i zhnisané rány.“

Podle našich zkušeností bude stačit mírný čtvrthodinový var polévkové lžíce podrceného borového jehličí ve dvou decilitrech octa.

Příjemnější život s přírodními antibiotiky a antivirotiky vám v roce 2023 přejí tvůrci těchto webových stránek Vláďa Vytásek, Radomír Socha, Aleš Vít, MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: