Na Silvestra asi většinou míváte jiné starosti, ale dnešní doba volá po změně. Vydejte se poslední den roku do lesa a přineste si odtud borové jehličí. Autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádějí v kapitole o využití různých druhů octa jeden opravdu zajímavý a jednoduchý. Jeho autorem je slavný italský bylinář Mattioli, jehož profil najdete i na těchto webových stránkách. Tento ocet zmiňuje na několika místech svého slavného díla Herbář aneb Bylinář.
„Borové listí rozetřené a vařené v octě odnímá bolest zubů a hojí vřídky v ústech, když se používá teplého tohoto odvaru k vyplachování úst. Velice jest prospěšné týmž odvarem vymývati čerstvé i zhnisané rány.“
Podle našich zkušeností bude stačit mírný čtvrthodinový var polévkové lžíce podrceného borového jehličí ve dvou decilitrech octa.
Příjemnější život s přírodními antibiotiky a antivirotiky vám v roce 2021 přejí tvůrci těchto webových stránek Radomír Socha, Vláďa Vytásek a Jiří Kuchař.