Rubriky
Byliny

Kokoška neboli kaša proti parodontóze

Svět přírodních antivirotik
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
MUDr. David Frej
Jiří Kuchař
Miloš Kozumplík

Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) z čeledi brukvovitých (Brassicaceae) roste všude. Jako všechny rostliny z této čeledi obsahuje sirné látky, flavonové glykosidy a třísloviny. Semena mají natolik výraznou chuť, že je můžete použít jako náhradu tymiánu nebo hořčice. Tuhle jsem fotil u Botiče dole ve Vršovicích. Když se roku 1899 stal Karel Václav Rais ředitelem měšťanské dívčí školy na Královských Vinohradech a nastěhoval se do dnešní Čermákovy ulice, chodil si tam dolů pro ní a říkal jí chudá Běta. Za jeho časů měla také název žebrácká kabela.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), foto: Jiří Kuchař

Kokoška pastuší tobolka má prokázané antibakteriální účinky a je také zdrojem antioxidantů. Pro vnitřní použití doporučoval Pavel Váňa jednoduchý nálev z hrsti čerstvé nati přelité čtvrt litrem vody při děložním nebo silném menstruačním krvácení a při zánětech močových orgánů. Vynikající je pro dezinfekci ústní dutiny, ale nedoporučuje se používat v těhotenství. Osobně ji mám nejraději syrovou. Pokaždé, když kolem ní projdu, si zdrhnu pár větviček přímo do pusy.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: