Rubriky
Houby

Opeňka chutná a voní

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis) je skvělá houba, aromatická a chuťově opravdu vynikající. Rád ji připomínám, protože ji mnoho lidí nesbírá, což je škoda. Roste až do listopadu, na pařezech a padlých kmenech, a má nejen zajímavé antivirové, ale také protirakovinné účinky, které popisujeme v knize Houby z Boží lékárny.

Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis), foto: Jiří Kuchař

Najdete v ní i recept na opeňkovou polévku se strouháním, na kterou budete potřebovat jen kloboučky. Z úlomků hub a třeníků připravíte vývar. Kloboučky orestujte na másle, zalijte scezeným houbovým vývarem, přidejte zeleninu v soli a čtvrthodinku povařte. Strouhání potom přidejte jako vložku do polévky.

Upozornění
Existuje možnost záměny s podobnou čepičatkou jehličnanovou (Galerina marginata). Bezpečně je rozeznáte tak, že zatímco opeňka krásně voní, a proto se jí také říká voňata, a roste v trsech, jak vidíte na fotografii, čepičatka nevoní a vyskytuje se maximálně v několika jedincích u sebe.

Houby

Sdílejte článek na: