Rubriky
Sezónní aktuality

Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie Treben

Zajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady. Uvedené množství je podle ní dostatečné pro jeden den.

Vezmete kůru ze dvou dobře omytých biocitronů a rozkrájíte na menší kousky. Přidáte k ní dva stonky čerstvé citronové trávy, kterou nakrájíte na centimetrové kousky (můžete použít i polévkovou lžíci sušené) a čtyři celé bobkové listy. Pokud budete čaj podávat těhotným, vavřín vynecháte.

Vše zalijte v hrnci litrem vroucí vody a po dobu tří až čtyř minut vařte na malém plameni. Potom nechte čaj dalších deset minut vyluhovat, přeceďte do termosky a pijte po doušcích teplý po celý den. Můžete ho osladit medem. Jak doporučují autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni, neměla by jeho teplota překročit 50 oC.  Podle zkušeností je možné už jednou vyluhovanou směs použít ještě jednou.

Sdílejte článek na: