Rubriky
Byliny

Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie Treben

Byliny z Boží zahrady
Maria Treben
Obsáhlé, mimořádně cenné a systematické receptářové dílo je v kontextu knih legendární rakouské bylinářky doslova stěžejní.

Zajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Marie Treben jak ji zná většina lidí, na snímku z posledních let života.

Uvedené množství je podle ní dostatečné pro jeden den. Vezmete kůru ze dvou dobře omytých biocitronů a rozkrájíte na menší kousky. Přidáte k ní dva stonky čerstvé citronové trávy, kterou nakrájíte na centimetrové kousky (můžete použít i polévkovou lžíci sušené) a čtyři celé bobkové listy. Pokud budete čaj podávat těhotným, vavřín vynecháte.

Vše zalijte v hrnci litrem vroucí vody a po dobu tří až čtyř minut vařte na malém plameni. Potom nechte čaj dalších deset minut vyluhovat, přeceďte do termosky a pijte po doušcích teplý po celý den. Můžete ho osladit medem. Jak doporučují autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni, neměla by jeho teplota překročit 50 oC.  Podle zkušeností je možné už jednou vyluhovanou směs použít ještě jednou.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: