Rubriky
Houby

Houževnatec neboli shiitake

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Jak píšeme v knize Houby z Boží lékárny, je houževnatec jedlý nejenom důležitou součástí mnoha jídel orientální kuchyně, ale navíc patří k velmi významným druhům hub s rozmanitými bioaktivními účinky. Je volně rozšířený v jižních oblastech Japonska a po světě se pěstuje. Znáte ho pod názvem šiitake. Pokud se vám nepodaří najít v lese nebo za chalupou některou z hub s antivirotickými nebo antibakteriálními účinky, které uvádíme, zajděte do obchodu se zdravou výživou. Určitě budou mít sušený.

Články Radomíra Sochy najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Radomír Socha

V tradiční medicíně v Japonsku, v Číně a v Koreji se houževnatec jedlý používá k léčbě po tisíce let. Historický záznam z roku 199 například uvádí jeho používání kmenem Kjúšú, který ho nabídl císaři Chuaiovi.

Výčet aktivních látek v šiitake je úžasný. Velice důležitý je mezi nimi lentinan, který stimuluje tvorbu interferonu, zvyšujícího imunitu buněk vůči virovým onemocněním. Působí preventivně proti vzniku symptomů onemocnění HIV a u pacientů s HIV významně navyšuje hladinu lymfocytů CD4. Kolega Aleš Vít, vyhlášený houbový kulinář, do knihy přidal recept na šiitake po zelinářsku. Když poprvé ochutnáte, příště už neodoláte.

Články Radomíra Sochy

Sdílejte článek na: