Rubriky
Byliny

Česnek ořešec

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

Česnek z čeledi liliovitých (Liliaceae) patří snad k nejrozšířenějším a přitom nejstarším léčivým rostlinám na světě. Byl nalezen v jeskyních, obydlených už v neolitu a zmiňuje ho i Erbesův papyrus, který vznik pravděpodobně okolo roku 1600 před n. l. a představuje největší přehled staroegyptské medicíny. 

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.

Intenzivní pach česneku způsobuje allicin. Ucítíte ho i v česneku ořešci (Allium scorodoprasum), který právě nenápadně vylézá ze země. Kdysi sloužil jako zelenina a dnes je volně rozšířený v přírodě, hlavně v Evropě. Většina lidí ho nezná. Díky allicinu účinkuje česnek obecně proti bakteriálním zárodkům rezistentním na penicilin. Pomáhají mu přitom i dvě nesirnaté látky, garlicin a skordinin, které také působí antibakteriálně.

Česnek ořešec, foto: Jiří Kuchař

Česnek ořešec poznáte tak, že při rozemnutí mezi prsty česnekově voní. To vám bude signalizovat, že je to opravdu on, a vyloučí to záměnu s jinými druhy. 

S využitím česneku ořešce si příliš nelamte hlavu a jezte ho, dokud vám u plotu nezaroste vyššími bylinami, třeba vlaštovičníkem nebo kopřivou. Dávejte si ho na chleba, dělejte s ním pomazánky a přidávejte ho do polévek. Recept na pomazánku z planého česneku najdete v článku Plané česneky.

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: