
Vláďa Vytásek
Začněte se kolem sebe dívat pozorně, protože ze zkušenosti vím, že rostlina, která nám chce pomoci, se někdy objeví na zahrádce sama. Mnohdy zaznamenáme její energii jako slabý záblesk nebo úsměv na nás. V této knize se setkáte s rostlinami, které možná důvěrně znáte. Některé k vám přečnívají od sousedů a jiné rostou na zahradě nebo kolem plotu často úplně bez povšimnutí. Uvádím tady i léčivé byliny, keře a stromy, které si můžete vysadit, protože u vás najdou ideální podmínky ke svému růstu. Některé z nich doporučuji i k domácímu pěstování.
→ Prolistujte si knihu
Maliny jsou plodem ostružiníku maliníku (Rubus idaeus) a jedním z mých oblíbených druhů ovoce. Jejich široké využití najdete v knize Moje léčivé rostliny na zahradě a kolem plotu. Čas malin pomalu odeznívá a na keřích můžete už jen výjimečně vidět krásně zralé plody.


Zato jsou na nich sytě zelené malinové listy, pro které má Mattioli velice zajímavé doporučení. „Utlučené zelené malinové listí přikládané na horká játra a žaludek zahání horkost.“ Stejný účinek má podle něj přikládání šátku na polovinu složeného, který se předtím namočí v pálené malinové vodě.
Pokud se nechcete pustit do její výroby, můžete použít jiný recept. Odvar z malinového listí smíchaný s vínem a olejem je možné přikládat na hadí uštknutí nebo na příliš silné poštípání od vos nebo sršňů. Malinové listí můžete také usušit a popíjet z něj v zimě nálev, třeba ve směsi s listím ostružin, o kterých v uvedené knize také píšu.
Články Vládi Vytáska
- Malinové listí podle MattiolihoMaliny jsou plodem ostružiníku maliníku a jedním z mých oblíbených druhů ovoce. Čas malin pomalu odeznívá a na keřích můžete už jen výjimečně vidět krásně zralé plody. Zato jsou na nich sytě zelené malinové listy, pro které má Mattioli velice zajímavé doporučení.
- Afroditino kydónijské jablko do kuchyněKdouloň obecná, kydónyjské jablko nebo také kutnový strom, rostla v posvátném sadu bohyně Afrodité. Kdoule mají vysoký obsah flavonoidů, a proto vykazují velkou antioxidační aktivitu. Jestli se k těmto sympatickým plodům dostanete, nabízím i recept na kdoulové želé.
- Ještě je čas nasbírat březové listíSběr listů břízy bělokoré se doporučuje v dubnu, kdy jsou listy mladé a čerstvé, ale můžete je trhat i na začátku podzimu, dokud nezačnou příliš žloutnout. Ve formě nálevu léčí nemoci ledvin, močového měchýře, revmatismus a vynikající jsou i při otocích nohou.
- Léčivé hálkyNa šípkových keřích nebo na jiných planých růžích můžete spatřit nápadně chlupaté kulovité útvary, kterým se říká hálky. Mají celou řadu léčivých účinků. Působí jako velmi silné antibiotikum, pomáhají při horečkách, při léčbě chřipky a viróz.
- Pupalka dvouletá do salátuNádherně kvetoucí pupalka dvouletá je známá pro olej ze semen. V kuchyni můžete využít i její krásné listy do salátů nebo si s nimi ozdobit chléb s máslem. Budete překvapeni jejich velice zajímavou chutí.
- Morušovník bílýMorušový čaj se léčivě uplatní jako antidiabetikum při cukrovce II. typu, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu tuku v krvi. Pomáhá při suchém kašli a onemocnění horních cest dýchacích, při závratích, bolestech hlavy a v krku i při zánětu spojivek.
- Josta na cévy i pro hubnutíV knize Moje léčivé rostliny na zahradě a kolem plotu uvádím pro někoho možná překvapivou informaci o využití listů josty. Podporují trávení a používají se při redukčních dietách ke zrychlení metabolismu a hubnutí. Flavonoidy z plodů josty pomáhají zpevňovat cévy a působí příznivě při léčbě křečových žil.
- Zvěšinec zedníU nás téměř neznámému zvěšinci se daří tam, kde jiné byliny nerostou. Nejvíce mu vyhovují staré kamenné zdi. Galén radil přikládat jej zevně proti zánětům a palčivým otokům.
- Pitulník neboli urdíkPitulník žlutý, známější jako žlutá kopřiva nebo hluchavka, případně urdík, roste hojně ve stinných lužních lesích. Uvádím ho v knize Můj bylinkový svět s tipem na ledvinový čaj od švýcarského faráře Johanna Künzleho.
- Muchovník – můj tip na vaši zahraduMuchovník olšolistý je keř, který může být až čtyři metry vysoký. Léčivé jsou nejen plody, ale také listy. Ve formě odvaru se listy užívají při virových problémech se žaludkem a střevy. Ve formě nálevu se listy muchovníku užívají při nespavosti.
- Myrobalanové květy v meduV knize Moje léčivé rostliny na zahradě a kolem plotu, která právě vyšla, najdete slivoň myrobalán. Květy tohoto krásného stromu se používají při výrobě „záchranného prostředku“, tzv. Krizové esence. Budou vám chutnat i v medu.
- Kořen černého rybízuMoje rady v měsíčníku Regenerace se týkají kromě jiného i sběru bylin. V zimním období jich už v přírodě moc není, ale bez zajímavosti není kořen černého rybízu. Odvar z kořene pomáhá hlavně při zánětu jater.
- Klasnatka při covidu i kocoviněV červencovém čísle měsíčníku Regenerace píši o klasnatce brvité. Mám vyzkoušeno, že funguje i ve formě lihové tinktury, která se mi osvědčila při virových onemocněních covid a chřipce a napomohla k velmi rychlému uzdravení.
- Před bezem klekni„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ praví stará lidová moudrost. Černý bez měli v oblibě všichni naši léčitelé a bylináři. Je možné ho využít téměř celý. Například naklepané listy mají vynikající schopnost vytahovat vodu z kolena. Škála antibiotického a antivirového působení bezu černého je ohromná a ve světě přírodních fytoncidů nevídaná.
- Borůvka kanadská právě kveteNektar borůvky kanadské velmi chutná i čmelákům. Plody obsahují lehce stravitelné cukry, což už za pár týdnů poznáte podle příjemné chuti, také vlákninu, draslík, který je důležitý pro antivirotickou prevenci, a řadu vitaminů.
- Česnek ořešecČesnek z čeledi liliovitých patří snad k nejrozšířenějším a přitom nejstarším léčivým rostlinám na světě. Byl nalezen v jeskyních, obydlených už v neolitu a zmiňuje ho i Erbesův papyrus.