Rubriky
Byliny

Paprika v léčbě

Herbář léčivých rostlin (3)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny L až P.

Paprika pochází z tropické Ameriky a kdysi se jí říkalo indiánský pepř nebo také pepřika. Z původních více než dvaceti druhů jich bylo domestikováno pět hlavních. U nás se hojně pěstuje v mnoha kultivarech. Autoři Herbáře léčivých rostlin doporučují její využití nejlépe v době před úplnou zralostí, protože obsahuje alkaloidy a fytoncidně působící směs saponinů, silice a organické kyseliny. Paprika také zlepšuje periferní cirkulaci krve, a proto je vynikající pro kardiaky.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

Práškovou drogu připravíte ze sušených plodů. Necháte je dozrát, zbavíte jadřinců a můžete je sušit při teplotě 40 oC. Sušené papriky pomelete a prášek uschováte v dobře uzavřené sklenici, aby nenasával vzdušnou vlhkost. Můžete ho využít jako dietní koření nebo při výrobě mastí, ideálně s vepřovým sádlem, které rozpustíte a prášek vmícháte do něj. Jiří Janča uvádí v Herbáři léčivých rostlin i domácí přípravu homeopatik, pro které se používají sušené zralé plody. 

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: