![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/moje-domaci-bylinkova-klasika-242x300.png)
Vláďa Vytásek
Léčivky vnímám především jako pomocníky a přátele z rostlinné říše, kteří nám pomáhají udržet nebo zlepšit naše zdraví. Mým přáním je, aby se prostřednictvím této knihy stal můj domácí bylinkový svět i vaším.
UKÁZKY Z KNIHY
Jehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Alergici by se měli mít na pozoru, ovšem mám na sobě vyzkoušeno, že i když jsem na pyl některých stromů alergická, konzumace jehněd mi nevadí. Jsem přesvědčena, že je to dobrá „imunizace“ organismu před pylovou sezónou.
Jehnědy se dají jednoduše přidávat do zimních a jarních čajů a také do nejrůznějších polévek a teplých pokrmů. Lískové jehnědy se podle bylináře Pavla Váni používají v čaji, který podporuje pocení a čistí krev, pomáhá při kašli a zápalu plic. Vhodný je i při hubnutí a poruchách krevního oběhu. Ráda je používám dušené spolu se zeleninou v nejrůznějších masových i bezmasých směsích.
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/regenerace-leden-unor-2025.jpg)
Březové jehnědy podporují detoxikaci organismu a mají vliv na celý metabolismus. Proto se často využívají ve formě gemmoterapeutické tinktury. Pomáhají i při úbytku energie a vysokém krevním tlaku. V lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci. Můžeme je konzumovat a zpracovávat podobně jako lískové jehnědy (na fotografii).
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/jehnedy.jpg)
Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
Recept na limonádu z jehněd
Potřebujete:
- 3 litry odstáté vody
- malý kousek droždí
- 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce na litr vody)
- 1 bio citrón nebo pomeranč
- 2 hrsti jehněd, ke kterým můžete přidat několik smrkových, borovicových nebo jedlových větviček, mladé lístky bršlice a kopřivy.
Ve velké skleněné nádobě rozpustíte ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Pokud máte, můžete místo droždí použít i tibi krystaly. Citrón nebo pomeranč rozkrájíte na malé kousky a spolu s jehnědami přidáte do sklenice. Lehce přiklopíte víčkem nebo přikryjete proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Nádobu necháte dva až tři dny stát na teplém místě. Občas zamícháte. Přes husté síto nebo vyvařenou utěrku potom obsah scedíte a dáte do chladu. Limonáda je chutná ihned, během pár dní se v í vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.
Nové články
- Medicína faraonů na zimuČerný kmín, známá medicína faraonů, botanicky černucha setá, v sobě ukrývá více než sto účinných látek. Můžete používat olej, který je nesmírně silný, anebo semena.
- Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie TrebenZajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.
- Protivirový silvestrovský ocet podle MattiolihoAutoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádějí v kapitole o využití různých druhů octa jeden opravdu zajímavý a jednoduchý. Jeho autorem je italský bylinář Mattioli, který tento ocet zmiňuje na několika místech svého slavného díla Herbář aneb Bylinář.
- Růže na zimuRůže byla zasvěcena Venuši, římské bohyni lásky, a byla spojována i s jejím synem Amorem, u Řeků s Erótem. V keltské lidové legendě byl putující, křičící duch umlčen tím, že mu byla při každém novoluní předložena divoká růže.
- Zimní evergreenBřezovník obecný obsahuje celou řadu bioaktivních účinných látek, které inhibují růst bakterií E. Coli, působí proti zánětům a potlačují vznik edémů.
- Pozdně podzimní čirůvkaČirůvka fialová je celkem snadno poznatelná podle fialového zbarvení celých plodnic a pozdního výskytu na přelomu podzimu a zimy. Vyrůstá často ve větších skupinách pohromadě nebo dokonce v „čarodějných“ kruzích. Čirůvka má antibakteriální, antifungální a antioxidační účinky.
- Hlíva dubováHlíva dubová patří mezi nejchutnější hlívy. Pokud si ji uděláte naplátkovanou a lehce osolenou na másle, budete mít nejen skvělý kulinářský zážitek, ale váš organizmus ocení i její antivirové a antioxidační účinky.
- Podzimní hálkový popelHálky jsou vlastně domečky žlabatek, blanokřídlého hmyzu. Dávaly se pod polštář a věřilo se, že navozují klidný spánek. Lihovou tinkturou z hálek, kterou si můžete připravit na celý rok, lze potírat opary nebo běžné spáleniny.
- Václavky najdete skoro všudeVáclavek u nás roste asi osm druhů, některé na jehličnanech, jiné na listnáčích. Všechny jsou jedlé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Extrakty z plodnic a myceliálních kultur václavek působí antibioticky vůči různým patogenním bakteriím.