Jehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Alergici by se měli mít na pozoru, ovšem mám na sobě vyzkoušeno, že i když jsem na pyl některých stromů alergická, konzumace jehněd mi nevadí. Jsem přesvědčena, že je to dobrá „imunizace“ organismu před pylovou sezónou.
Jehnědy se dají jednoduše přidávat do zimních a jarních čajů a také do nejrůznějších polévek a teplých pokrmů. Lískové jehnědy se podle bylináře Pavla Váni používají v čaji, který podporuje pocení a čistí krev, pomáhá při kašli a zápalu plic. Vhodný je i při hubnutí a poruchách krevního oběhu. Ráda je používám dušené spolu se zeleninou v nejrůznějších masových i bezmasých směsích.
Březové jehnědy podporují detoxikaci organismu a mají vliv na celý metabolismus. Proto se často využívají ve formě gemmoterapeutické tinktury. Pomáhají i při úbytku energie a vysokém krevním tlaku. V lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci. Můžeme je konzumovat a zpracovávat podobně jako lískové jehnědy (na fotografii).
Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
Recept na limonádu z jehněd
Potřebujete:
- 3 litry odstáté vody
- malý kousek droždí
- 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce na litr vody)
- 1 bio citrón nebo pomeranč
- 2 hrsti jehněd, ke kterým můžete přidat několik smrkových, borovicových nebo jedlových větviček, mladé lístky bršlice a kopřivy.
Ve velké skleněné nádobě rozpustíte ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Pokud máte, můžete místo droždí použít i tibi krystaly. Citrón nebo pomeranč rozkrájíte na malé kousky a spolu s jehnědami přidáte do sklenice. Lehce přiklopíte víčkem nebo přikryjete proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Nádobu necháte dva až tři dny stát na teplém místě. Občas zamícháte. Přes husté síto nebo vyvařenou utěrku potom obsah scedíte a dáte do chladu. Limonáda je chutná ihned, během pár dní se v í vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.
Nové články
- Křídlatka začíná růstOddenky křídlatky využívá tradiční asijské léčitelství na špatně se hojící rány a proti rakovině žaludku a tlustého střeva. V prodeji jsou i u nás výtažky z křídlatky a za její nejvýznamnější látku se označuje resveratrol.
- Prvosenka podle MattiolihoV českém překladu díla italského bylináře Mattioliho se prvosenka jarní jmenuje bílá bukvice. „Bílá bukvice, latinsky zvaná Primula veris, hned brzy zjara vychází a kvete,“ píše Mattioli a radí: „Drobné listíčko, jakmile vyráží, užívají rádi v salátu a vařený kořen dává se proti kamenu v ledvinách a měchýři.“
- Vrba není jen na pomlázkyVrba je jednou z rostlin, které měnily svět, protože právě díky ní byl objeven acylpyrin. Sbírá se časně na jaře, v březnu a dubnu. Pomáhá při nachlazení a chřipkách. Je prospěšná při různých neuralgiích, i při zánětu trojklaného nervu, migrénách z chladu, při revmatismu a artritidě, silném průjmu, zvracení a střídavých horečkách.
- Jehnědy smažené a v meduJehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.
- Sakuraba kukičaZelený čaj a jeho léčivé účinky popsali Jiří Janča a Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin. Píší, že listy čajovníku obsahují velké množství tříslovin a také soubor alkaloidů, kterým se říká tein. Má příznivý vliv na cévy a působí jako přírodní antibiotikum.
- Bílý čajNedávno jsem objevil druh čaje, který jsem neznal. Bílý čaj ya bao, zabalené výhonky, je unikátní čaj z provincie Yunnan. Jsou to přírodně vytvarované zámotky divokých čajovníků, které po zmlazovacím řezu raší přímo z větví a po sklizni vytvoří zajímavý tvar.
- Cist na zimuV přírodě už v této době příliš mnoho prostředků nenajdete, a proto je čas obrátit pozornost k sušeným bylinám. Jednou z nich je cist šedavý, známý i jako růže skalní, který má trojnásobně vyšší antioxidační účinky než zelený čaj.
- TroudnatecNádherný troudnatec pásovaný najdete po celý rok na kmenech a větvích živých i odumřelých jehličnatých i listnatých stromů, zejména smrků, borovic, bříz, buků, olší a třešní. Za léčivé účinky horkého vodného výluhu této houby je s velkou pravděpodobností zodpovědný přítomný polysacharid heterogalaktan
- Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie TrebenZajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.