
Vláďa Vytásek
Léčivky vnímám především jako pomocníky a přátele z rostlinné říše, kteří nám pomáhají udržet nebo zlepšit naše zdraví. Mým přáním je, aby se prostřednictvím této knihy stal můj domácí bylinkový svět i vaším.
UKÁZKY Z KNIHY
Jehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Alergici by se měli mít na pozoru, ovšem mám na sobě vyzkoušeno, že i když jsem na pyl některých stromů alergická, konzumace jehněd mi nevadí. Jsem přesvědčena, že je to dobrá „imunizace“ organismu před pylovou sezónou.
Jehnědy se dají jednoduše přidávat do zimních a jarních čajů a také do nejrůznějších polévek a teplých pokrmů. Lískové jehnědy se podle bylináře Pavla Váni používají v čaji, který podporuje pocení a čistí krev, pomáhá při kašli a zápalu plic. Vhodný je i při hubnutí a poruchách krevního oběhu. Ráda je používám dušené spolu se zeleninou v nejrůznějších masových i bezmasých směsích.

Březové jehnědy podporují detoxikaci organismu a mají vliv na celý metabolismus. Proto se často využívají ve formě gemmoterapeutické tinktury. Pomáhají i při úbytku energie a vysokém krevním tlaku. V lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci. Můžeme je konzumovat a zpracovávat podobně jako lískové jehnědy (na fotografii).

Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
Recept na limonádu z jehněd
Potřebujete:
- 3 litry odstáté vody
- malý kousek droždí
- 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce na litr vody)
- 1 bio citrón nebo pomeranč
- 2 hrsti jehněd, ke kterým můžete přidat několik smrkových, borovicových nebo jedlových větviček, mladé lístky bršlice a kopřivy.
Ve velké skleněné nádobě rozpustíte ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Pokud máte, můžete místo droždí použít i tibi krystaly. Citrón nebo pomeranč rozkrájíte na malé kousky a spolu s jehnědami přidáte do sklenice. Lehce přiklopíte víčkem nebo přikryjete proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch. Nádobu necháte dva až tři dny stát na teplém místě. Občas zamícháte. Přes husté síto nebo vyvařenou utěrku potom obsah scedíte a dáte do chladu. Limonáda je chutná ihned, během pár dní se v í vytvoří i trochu alkoholu, takže nám vznikne lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.
Nové články
- Zvěšinec zedníU nás téměř neznámému zvěšinci se daří tam, kde jiné byliny nerostou. Nejvíce mu vyhovují staré kamenné zdi. Galén radil přikládat jej zevně proti zánětům a palčivým otokům.
- Kokoška pastuší tobolkaKokoška pastuší tobolka je esteticky, fytoterapeuticky i kulinářsky velice zajímavá bylina. Autoři Herbáře léčivých rostlin píší, že se užívá pro zastavení bílého výtoku a zastavuje také vnější a vnitřní krvácení.
- Pitulník neboli urdíkPitulník žlutý, známější jako žlutá kopřiva nebo hluchavka, případně urdík, roste hojně ve stinných lužních lesích. Uvádím ho v knize Můj bylinkový svět s tipem na ledvinový čaj od švýcarského faráře Johanna Künzleho.
- Petrklíč podle Pavla VániRecept legendárního znalce léčivých bylin na astma a problémy s dýchacími cestami s použitím prvosenky jarní, známé jako petrklíč.
- Muchovník – můj tip na vaši zahraduMuchovník olšolistý je keř, který může být až čtyři metry vysoký. Léčivé jsou nejen plody, ale také listy. Ve formě odvaru se listy užívají při virových problémech se žaludkem a střevy. Ve formě nálevu se listy muchovníku užívají při nespavosti.
- Myrobalanové květy v meduV knize Moje léčivé rostliny na zahradě a kolem plotu, která právě vyšla, najdete slivoň myrobalán. Květy tohoto krásného stromu se používají při výrobě „záchranného prostředku“, tzv. Krizové esence. Budou vám chutnat i v medu.
- Sedmikráska na tři způsobyNěkolik čerstvých květů sedmikrásek dovede pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Často se přidávají do směsí na dýchací cesty a nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí.
- Trnkové květy na snížení sodíku v těleTrnkové květy jsou právě na vrcholu. Čaj z trnkových květů pomáhá snížit hladinu sodíku, a proto je prospěšný také ledvinám. Kromě toho upravuje spodní hodnoty při vysokém krevním tlaku.
- Jedlé a léčivé jehnědyJehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.