![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/prirodni-antibiotika-a-antivirotika-v-kuchyni-236x300.png)
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Specifickou vlastností rostlinných látek zvaných saponiny je schopnost snižovat povrchové napětí kapalin, ve kterých jsou rozpuštěny. Usnadňují vykašlávání, mají protizánětlivý účinek a působí proti houbám a plísním a mnoho z nich také antivirózně. Podle zkušenosti pátera Františka Ferdy zabraňují především raným příhodám virových onemocnění.
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/regenerace-cervenec-2024.jpg)
Vynikajícím zdrojem saponinů v kuchyni je kozlíček polníček. Jak píše Vláďa Vytásek v měsíčníku Regenerace, skvělá je i jeho planá varianta, kterou teď můžete najít na záhonech. Polníček je možné jíst jako přílohu téměř k čemukoli. Skvělý je jako součást jarní očistné kúry, kterou popisují autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni.
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/valerianella-locusta-603x1024.jpg)