Rubriky
Byliny

Sakuraba kukiča

Herbář léčivých rostlin (1)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny A až D.

Zelený čaj a jeho léčivé účinky popsali Jiří Janča a Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin. Píší, že listy čajovníku obsahují velké množství tříslovin a také soubor alkaloidů, kterým se říká tein. Nálev se připravuje ze zelených lístků, které prošly jen minimální oxidací. Má příznivý vliv na cévy a působí jako přírodní antibiotikum.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Sakuraba kukiča, foto: Jiří Kuchař

Na našem trhu dnes přibylo prodávaných druhů a velkou oblibu získaly japonské lávové čaje. Jedním z nich je kukiča, tzv. čaj rolníků, který je vyráběný ze zbytků stonků, řapíků, větviček, lístků a pozůstatků z výroby jiných známějších druhů senča, mača nebo gjokuro. Je velice chutný, zvlášť když se do něj přidají lístky sakury. Japonsky se této směsi říká sakuraba kukiča.

Příprava čaje

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: