Rubriky
Byliny

Švestkové listí

Herbář léčivých rostlin (4)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny P až Š.

Švestka domácí (Prunus domestica) roste v jižní Evropě od dob Římské říše a u nás od vlády Karla IV., který ji sem dovezl poprvé a po němž se jí lidově říká karlata. Jako léčivá rostlina zaujala i autory Herbáře léčivých rostlin (4. díl). Věnují se především využití plodů, a to hlavně při problémech se zácpou. 

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Švestka domácí (Prunus domestica), foto: Jiří Kuchař

Pavel Váňa ve svých Radách bylináře Pavla (2. díl) upozorňuje i na zajímavé využití listů. Při zánětech v hrdle, zejména při zaníceném čípku, povaříme osm švestkových listů ve 150 ml bílého vína a po zchladnutí s ním vyplachujeme ústa. Plody už zrají a listí vydrží na švestkových stromech ještě dva tři týdny, takže máte možnost si je nasušit na zimu.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: