Artyčok zeleninový (Cynara scolymus) u nás není příliš známý, možná jen likér Cynar, který se z něj vyrábí. Artyčoky chválil a jako léčebný prostředek doporučoval už Mattioli. Autoři Herbáře léčivých rostlin (1. díl) uvádějí, že hlavní obsahovou látkou je hořčina cynarin. Kromě ní obsahuje flavonoidy, organické kyseliny, vitamíny a třísloviny. Kvůli vyššímu podílu hořčin je artyčok vynikajícím léčivem na játra a žlučník.
Na některých trzích můžete v současné době vidět i květ artyčoku, který je opravu nádherný. Foto: Jiří Kuchař
Jiří Janča a Josef Zentrich citují bylináře Jana Veverku, který doporučoval šťávu z celé rostliny smíchanou s bílým vínem, mírně přislazenou medem. Při jeho kůře se užívaly až čtyři lžíce denně, vždy před jídlem. Při migréně a ekzémech radil aplikovat koupele rukou a nohou v odvaru z celé rostliny prováděné obden, vždycky večer, trvající čtvrt hodiny. Jedinou kontraindikací používání artyčoku je těžká nemoc ledvin. Svým játrům můžete ulevit tak, že si budete artyčok připravovat zatepla jako lahůdku, naložíte ho nebo si z něj vyrobíte homeopatikum.
Články Jiřího Kuchaře
- Třezalka proti běhavceTřezalku tečkovanou najdete na okrajích koňských výběhů, v příkopech i na loukách, kde vytváří nádherné žluté ostrovy. Italský bylinář Mattioli, který jí říkal červený zvoneček, popisuje jednoduchý recept proti průjmu.
- Chmel ve smoothiesChmelu otáčivému se říká zelené zlato. Bylinář Vláďa Vytásek píše, že mladé výhonky chmele, lidově také pazoušky, se dodnes někdy užívají jako zelenina, které se říká chmelový chřest. Z výhonků se připravují polévky, omelety, ale mohou se i nakládat.
- Křídlatka začíná růstOddenky křídlatky využívá tradiční asijské léčitelství na špatně se hojící rány a proti rakovině žaludku a tlustého střeva. V prodeji jsou i u nás výtažky z křídlatky a za její nejvýznamnější látku se označuje resveratrol.
- Prvosenka podle MattiolihoV českém překladu díla italského bylináře Mattioliho se prvosenka jarní jmenuje bílá bukvice. „Bílá bukvice, latinsky zvaná Primula veris, hned brzy zjara vychází a kvete,“ píše Mattioli a radí: „Drobné listíčko, jakmile vyráží, užívají rádi v salátu a vařený kořen dává se proti kamenu v ledvinách a měchýři.“
- Sakuraba kukičaZelený čaj a jeho léčivé účinky popsali Jiří Janča a Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin. Píší, že listy čajovníku obsahují velké množství tříslovin a také soubor alkaloidů, kterým se říká tein. Má příznivý vliv na cévy a působí jako přírodní antibiotikum.
- Bílý čajNedávno jsem objevil druh čaje, který jsem neznal. Bílý čaj ya bao, zabalené výhonky, je unikátní čaj z provincie Yunnan. Jsou to přírodně vytvarované zámotky divokých čajovníků, které po zmlazovacím řezu raší přímo z větví a po sklizni vytvoří zajímavý tvar.
- Cist na zimuV přírodě už v této době příliš mnoho prostředků nenajdete, a proto je čas obrátit pozornost k sušeným bylinám. Jednou z nich je cist šedavý, známý i jako růže skalní, který má trojnásobně vyšší antioxidační účinky než zelený čaj.
- Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie TrebenZajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.
- Lískové oříšky také proti kašliAutoři Herbáře léčivých rostlin se zaměřují především na využití listu a kůry lísky obecné a lískové ořechy považují za nutriční doplněk, protože jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené tuky. Italský bylinář Mattioli věnuje lískovým ořechům celou kapitolu ve svém herbáři a uvádí několik užitečných rad, jak je využít.
- Ricin na kůžiRicínový olej se získává skočce obecného. Má zajímavé lidové názvy, mezi které patří i Jonášovo stínidlo nebo psí blecha. V knize Přírodní antivirotika a antibiotika v kuchyni doporučujeme tento olej na akné, svědivou kůži, místa se suchou pokožkou, bradavice a menší vyrážky.
- Paprika v léčběPaprika pochází z tropické Ameriky a kdysi se jí říkalo indiánský pepř nebo také pepřika. Obsahuje alkaloidy a fytoncidně působící směs saponinů, silice a organické kyseliny. Paprika také zlepšuje periferní cirkulaci krve.
- JiaogulanGynostema pětilistá čili jiaogulan roste v mém skleníku už deset let. Kdysi jsem koupil jednu sazeničku v Norimberku na Hauptmarktu, kde ji prodávali pod názvem rostlina stoletých. Jiaogulan patří mezi významná antivirotika, má vynikající účinky na oběhovou soustavu a působí jako prevence proti rakovině.
- Švestkové listíŠvestka domácí roste v jižní Evropě od dob Římské říše a u nás od vlády Karla IV., který ji sem dovezl poprvé a po němž se jí lidově říká karlata. Pavel Váňa ve svých Radách bylináře Pavla upozorňuje na využití švestkových listů při zánětech v hrdle.
- Artyčoky pomohou játrůmArtyčoky chválil a jako léčebný prostředek doporučoval už Mattioli. Svým játrům můžete ulevit tak, že si budete artyčok připravovat zatepla jako lahůdku, naložíte ho nebo si z něj vyrobíte homeopatikum. Na některých trzích můžete v současné době vidět i květ artyčoku, který je opravu nádherný.
- Zlatavý čaj z hluchavkyKdyž utrhnete květy hluchavky bílé, můžete z jejich konců vysát sladký nektar. Na konci léta ho bude dost. Také z nich připravíte čaj nádherné zlatavé barvy a jemné, nevtíravé chuti, jak ho popisují Jiří Janča a Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin.
- Maria TrebenMaria Treben byla věřící a celé její životní dílo provází pokora a úcta ke stvořenému. „Stala jsem se známou,“ napsala si ve svém sešitu, „aniž bych tomu chtěla. Bylo to často velmi náročné. Ale co jsem mohla dělat? Mohla jsem odmítnout přání tolika lidí, odepřít jim své vědomosti a zkušenosti? Rozpoznala jsem v tom svůj úkol, cítila jsem, že musím vyhovět přáním svých bližních, že musím pomáhat, kde mohu.“
- Jiří JančaJeho jméno bude u nás navždy spojeno s pojmem alternativní medicína, a to nejen díky jeho průkopnické stejnojmenné knize z roku 1991. Jeho životní příběh je téměř filmový: V době německé ofenzívy v Ardenském lese se ve dvaceti letech účastnil bojů v belgických lesích a utrpěl podélný průstřel levé paže. Ztratil polovinu krve a jen zázrakem se dostal do polní nemocnice americké armády, kde operoval turecký lékař.
- Zemské jahody pro srdce i krásuLesní jahoda, botanicky jahodník obecný, dozrává po celé léto. „Pojídání jahod hasí žízeň a dobře slouží horkému a cholerickému žaludku,“ píše italský bylinář Mattioli.