Rubriky
Byliny

Artyčoky pomohou játrům

Herbář léčivých rostlin (1)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny A až D.

Artyčok zeleninový (Cynara scolymus) u nás není příliš známý, možná jen likér Cynar, který se z něj vyrábí. Artyčoky chválil a jako léčebný prostředek doporučoval už Mattioli. Autoři Herbáře léčivých rostlin (1. díl) uvádějí, že hlavní obsahovou látkou je hořčina cynarin. Kromě ní obsahuje flavonoidy, organické kyseliny, vitamíny a třísloviny. Kvůli vyššímu podílu hořčin je artyčok vynikajícím léčivem na játra a žlučník.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Na některých trzích můžete v současné době vidět i květ artyčoku, který je opravu nádherný. Foto: Jiří Kuchař

Jiří Janča a Josef Zentrich citují bylináře Jana Veverku, který doporučoval šťávu z celé rostliny smíchanou s bílým vínem, mírně přislazenou medem. Při jeho kůře se užívaly až čtyři lžíce denně, vždy před jídlem. Při migréně a ekzémech radil aplikovat koupele rukou a nohou v odvaru z celé rostliny prováděné obden, vždycky večer, trvající čtvrt hodiny. Jedinou kontraindikací používání artyčoku je těžká nemoc ledvin. Svým játrům můžete ulevit tak, že si budete artyčok připravovat zatepla jako lahůdku, naložíte ho nebo si z něj vyrobíte homeopatikum.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: