
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádíme několik receptů s levandulí lékařskou (Lavandula angustifolia), lidově zvanou také špikrnágl. Právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů. Patří mezi ně i tento, který využívá specifickou sílu levandulových silic:


Zalijte 10 g levandulových květů, 20 ml vinného destilátu a 80 ml vinného octa a v dobře uzavřené sklenici nechte pět dnů stát. Potom výluh přeceďte a nalijte do tmavé lahve. Levandulový bylinný ocet se může v padesátiprocentním zředění vtírat do pokožky při kožních problémech všeho druhu. Pokud vás doma trápí moli, pomůže vám svazek levandulových větviček, který zavěsíte kamkoli na potřebné místo.
Články MUDr. Josefa Jonáše
- Hořčice proti toxinůmPrávě teď v přírodě krásně kvete hořčice setá. Vynikající jsou její listy, které se hodí do salátů. Hořčičné oleje patří mezi sekundární rostlinné látky, které chrání rostliny před nejrůznějšími nepřáteli, se kterými musejí stejně jako my neustále bojovat, ať už jsou to bakterie, viry nebo plísně.
- Třapatkovka – léčivá přítelkyně z Nového světaTřapatkovka nachová, dříve třapatka, známá také z latinského rodového jména jako echinacea, je jednou z důležitých antibiotických bylin a uplatňuje se i proti virům.
- Dobromysl proti bakteriímDobromysl obecná, oblíbená jako kuchyňské oregano, je jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření. Obsahuje kromě jiných látek karvakrol, který má také antivirotické účinky.
- Levandulový ocetLevandule lékařská, lidově zvaná také špikrnágl, právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů.
- Saturejka jako skvělý zdroj silicTakhle krásně teď kvete saturejka zahradní, kterou připomíná už Dioscorides. Jako koření se používá samostatně a je součástí balkánské směsi čubrica, oblíbené při přípravě masa a zapékané zeleniny, do pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.