
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádíme několik receptů s levandulí lékařskou (Lavandula angustifolia), lidově zvanou také špikrnágl. Právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů. Patří mezi ně i tento, který využívá specifickou sílu levandulových silic:


Zalijte 10 g levandulových květů, 20 ml vinného destilátu a 80 ml vinného octa a v dobře uzavřené sklenici nechte pět dnů stát. Potom výluh přeceďte a nalijte do tmavé lahve. Levandulový bylinný ocet se může v padesátiprocentním zředění vtírat do pokožky při kožních problémech všeho druhu. Pokud vás doma trápí moli, pomůže vám svazek levandulových větviček, který zavěsíte kamkoli na potřebné místo.
Články MUDr. Josefa Jonáše
- Třapatkovka – léčivá přítelkyně z Nového světaTřapatkovka nachová, dříve třapatka, známá také z latinského rodového jména jako echinacea, je jednou z důležitých antibiotických bylin a uplatňuje se i proti virům.
- Dobromysl proti bakteriímDobromysl obecná, oblíbená jako kuchyňské oregano, je jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření. Obsahuje kromě jiných látek karvakrol, který má také antivirotické účinky.
- Levandulový ocetLevandule lékařská, lidově zvaná také špikrnágl, právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů.
- Saturejka jako skvělý zdroj silicTakhle krásně teď kvete saturejka zahradní, kterou připomíná už Dioscorides. Jako koření se používá samostatně a je součástí balkánské směsi čubrica, oblíbené při přípravě masa a zapékané zeleniny, do pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.