Rubriky
Byliny

Levandulový ocet

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádíme několik receptů s levandulí lékařskou (Lavandula angustifolia), lidově zvanou také špikrnágl. Právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů. Patří mezi ně i tento, který využívá specifickou sílu levandulových silic:

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete články Jiřího Kuchaře. V aktuálním čísle je to článek Léčitel – sanátor o Josefu Zezulkovi.

Levandule lékařská, foto: Jiří Kuchař

Zalijte 10 g levandulových květů, 20 ml vinného destilátu a 80 ml vinného octa a v dobře uzavřené sklenici nechte pět dnů stát. Potom výluh přeceďte a nalijte do tmavé lahve. Levandulový bylinný ocet se může v padesátiprocentním zředění vtírat do pokožky při kožních problémech všeho druhu. Pokud vás doma trápí moli, pomůže vám svazek levandulových větviček, který zavěsíte kamkoli na potřebné místo.

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: