Rubriky
Byliny

Chmel nepatří jen do piva

Herbář léčivých rostlin (2)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny E až K.

Pazochy neboli chmel otáčivý (Humulus lupulus) není dobrý jenom k vaření piva. V oblibě ho měli hlavně němečtí bylináři, a jak uvádějí autoři Herbáře léčivých rostlin, obsahuje éterické oleje s terpenoidy (humulen, myrcen), které mají bakteriostatické a konzervační účinky. Pro léčebnou praxi doporučují Jiří Janča a Josef Zentrich rostliny rostoucí planě, jako jsou třeba tyhle ze sousedova plotu.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Chmel otáčivý, foto: Jiří Kuchař

Konec srpna je ideální pro sběr a sušení. Se sběrem ale počkejte alespoň tři dny po skončení dešťů. Chmelové šištice jsou vhodné do antibiotických a antivirotických směsí, v nichž se mohou stát příjemným doplňkem skořice, kardamomu, pomerančové kůry, hřebíčku a dalších fytoncidně působících rostlin.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: