Rubriky
Byliny

Sedmikráska na tři způsoby

„K léčebným účelům je sedmikráska chudobka (Bellisperennis) nejvhodnější pro jarní sběr, nejlépe kolem poledne,“ píše Vláďa Vytásek v knize Můj bylinkový svět. Její krása nejvíc těší v zeleném trávníku, kde dělá radost po celý rok. Všimli jste si, že za teplejších dní najdete její otevřené kvítky třeba v lednu?

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

Několik čerstvých květů nebo silný nálev z nich dovede mnoha lidem pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Květy se často přidávají do směsí na dýchací cesty nebo na nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí. Svým obsahem inulinu pomáhají diabetikům, mírně zklidňují a prospívají trávení. Zelené lístky můžete využít v jarních salátech místo polníčku. Vypadají celkem podobně a mají příjemnou chuť. Konzumovat je možné nejen květy, ale i poupátka.

Kapari z poupat sedmikrásky

Potřebujete 2 hrsti pevných poupátek sedmikrásky, 300 ml octa, sůl, případně hořčičná semínka.

Poupata opláchnete a vložíte do sterilizované šroubovací skleničky. Přivedete k varu 300 ml octa, který podle chuti osolíte. Pokud máte, přidáte i hořčičné semínko. Nálevem poupátka nebo semena přelijete. Skleničku uzavřete a necháte 2 týdny odležet při pokojové teplotě. Pak ji uchováváte v chladu.

Články Radky Svatošové najdete v měsíčníku Regenerace.

Rychlý salát s umeoctem

Potřebujete květy a lístky sedmikrásky, květy pampelišky, mladé listy bršlice, planého česneku, pampelišky, popence a dalších jedlých bylin, umeocet podle chuti a pár kapek za studena lisovaného oleje.

Nasbíráte lístky a květy sedmikrásky a další mladé a křehké lístky a květy jedlých bylin, které jsou zrovna k dispozici. Důkladně je propláchnete. Větší listy a květy natrháte nebo pokrájíte keramickým nožem. Směs pokapete umeoctem, který pokrm zároveň osolí, a přidáte pár kapek oleje.

Jednohubky se sedmikráskou

Potřebujete 200 g uzeného tofu, 3 lžíce kysané smetany, 2 lžíce lahůdkového droždí, jarní cibulku nebo medvědí česnek, sedmikrásky a celozrnné pečivo.

Na pomazánku smícháte najemno nastrouhané tofu s kysanou smetanou, lahůdkovým droždím a najemno pokrájeným medvědím česnekem, pažitkou nebo naťovou cibulkou.

Pomazánkou natřete plátky celozrnného pečiva nebo trojúhelníčky domácího chleba. Jednohubky ozdobíte květy sedmikrásky, nastrouhanou mrkví, nasekaným ptačincem či semínky, aby byly pestré a lákavé na pohled.

Nové články

Sdílejte článek na: