„K léčebným účelům je sedmikráska chudobka (Bellisperennis) nejvhodnější pro jarní sběr, nejlépe kolem poledne,“ píše Vláďa Vytásek v knize Můj bylinkový svět. Její krása nejvíc těší v zeleném trávníku, kde dělá radost po celý rok. Všimli jste si, že za teplejších dní najdete její otevřené kvítky třeba v lednu?
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/kniha-muj-bylinkovy-svet-804x1024.png)
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.
Několik čerstvých květů nebo silný nálev z nich dovede mnoha lidem pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Květy se často přidávají do směsí na dýchací cesty nebo na nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí. Svým obsahem inulinu pomáhají diabetikům, mírně zklidňují a prospívají trávení. Zelené lístky můžete využít v jarních salátech místo polníčku. Vypadají celkem podobně a mají příjemnou chuť. Konzumovat je možné nejen květy, ale i poupátka.
Kapari z poupat sedmikrásky
Potřebujete 2 hrsti pevných poupátek sedmikrásky, 300 ml octa, sůl, případně hořčičná semínka.
Poupata opláchnete a vložíte do sterilizované šroubovací skleničky. Přivedete k varu 300 ml octa, který podle chuti osolíte. Pokud máte, přidáte i hořčičné semínko. Nálevem poupátka nebo semena přelijete. Skleničku uzavřete a necháte 2 týdny odležet při pokojové teplotě. Pak ji uchováváte v chladu.
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/regenerace-cervenec-2024.jpg)
Rychlý salát s umeoctem
Potřebujete květy a lístky sedmikrásky, květy pampelišky, mladé listy bršlice, planého česneku, pampelišky, popence a dalších jedlých bylin, umeocet podle chuti a pár kapek za studena lisovaného oleje.
Nasbíráte lístky a květy sedmikrásky a další mladé a křehké lístky a květy jedlých bylin, které jsou zrovna k dispozici. Důkladně je propláchnete. Větší listy a květy natrháte nebo pokrájíte keramickým nožem. Směs pokapete umeoctem, který pokrm zároveň osolí, a přidáte pár kapek oleje.
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/sedmikraska-na-tri-zpusoby-2-1024x582.jpg)
Jednohubky se sedmikráskou
Potřebujete 200 g uzeného tofu, 3 lžíce kysané smetany, 2 lžíce lahůdkového droždí, jarní cibulku nebo medvědí česnek, sedmikrásky a celozrnné pečivo.
Na pomazánku smícháte najemno nastrouhané tofu s kysanou smetanou, lahůdkovým droždím a najemno pokrájeným medvědím česnekem, pažitkou nebo naťovou cibulkou.
Pomazánkou natřete plátky celozrnného pečiva nebo trojúhelníčky domácího chleba. Jednohubky ozdobíte květy sedmikrásky, nastrouhanou mrkví, nasekaným ptačincem či semínky, aby byly pestré a lákavé na pohled.
Nové články
- Fenomén blýskavých květů lichořeřišniceLichořeřišnice větší likviduje v žaludku Helicobacter pylori a v ledvinách a močovém měchýři přemnoženou Escherichia coli, která způsobuje nepříjemné záněty, a ve střevech ničí salmonely.
- Třezalka proti běhavceTřezalku tečkovanou najdete na okrajích koňských výběhů, v příkopech i na loukách, kde vytváří nádherné žluté ostrovy. Italský bylinář Mattioli, který jí říkal červený zvoneček, popisuje jednoduchý recept proti průjmu.
- Opomíjená křehutkaKřehutka Candolleova vyrůstá obvykle ve větších skupinách a v trsech a bohužel je dosud většinou houbařů opomíjená, zvláště pro křehkost a malou vydatnost. Má protirakovinné, antibakteriální, antifungální, antigenotoxické a antioxidační působení.
- Chmel ve smoothiesChmelu otáčivému se říká zelené zlato. Bylinář Vláďa Vytásek píše, že mladé výhonky chmele, lidově také pazoušky, se dodnes někdy užívají jako zelenina, které se říká chmelový chřest. Z výhonků se připravují polévky, omelety, ale mohou se i nakládat.
- Wasabi teď patří na záhonWasabi se pěstuje se pro svoje oddenky, které se melou do podoby štiplavé typicky zelené pasty používané do sushi a dalších potravin. Pro vás se tuto sezónu může stát zajímavým zpestřením nejen vašeho záhonu, ale hlavně jídelníčku.
- Slané i sladké kosmaticeRecept Radky Svatošové na smažené květy černého bezu v těstíčku. Ve slané variantě je podává s vařenými bramborami, čerstvou zeleninou či salátem. Sladké kosmatice jsou nejlepší se skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem.
- Bylinková sůl s českým maggiV knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský, lidově také zvaný české maggi.
- Hluchavka na spáleniny i hemoroidyAbatyše Hildegarda z Bingenu jí nazývala včelím douškem a anglická bylinářka Sophie Emma Magdalene Grieve o ní říkala, že „destilace květů rozveselí srdce, zbarví obličej a oživí životní duchy“.
- Křídlatka začíná růstOddenky křídlatky využívá tradiční asijské léčitelství na špatně se hojící rány a proti rakovině žaludku a tlustého střeva. V prodeji jsou i u nás výtažky z křídlatky a za její nejvýznamnější látku se označuje resveratrol.