„K léčebným účelům je sedmikráska chudobka (Bellisperennis) nejvhodnější pro jarní sběr, nejlépe kolem poledne,“ píše Vláďa Vytásek v knize Můj bylinkový svět. Její krása nejvíc těší v zeleném trávníku, kde dělá radost po celý rok. Všimli jste si, že za teplejších dní najdete její otevřené kvítky třeba v lednu?
Několik čerstvých květů nebo silný nálev z nich dovede mnoha lidem pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Květy se často přidávají do směsí na dýchací cesty nebo na nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí. Svým obsahem inulinu pomáhají diabetikům, mírně zklidňují a prospívají trávení. Zelené lístky můžete využít v jarních salátech místo polníčku. Vypadají celkem podobně a mají příjemnou chuť. Konzumovat je možné nejen květy, ale i poupátka.
Kapari z poupat sedmikrásky
Potřebujete 2 hrsti pevných poupátek sedmikrásky, 300 ml octa, sůl, případně hořčičná semínka.
Poupata opláchnete a vložíte do sterilizované šroubovací skleničky. Přivedete k varu 300 ml octa, který podle chuti osolíte. Pokud máte, přidáte i hořčičné semínko. Nálevem poupátka nebo semena přelijete. Skleničku uzavřete a necháte 2 týdny odležet při pokojové teplotě. Pak ji uchováváte v chladu.
Rychlý salát s umeoctem
Potřebujete květy a lístky sedmikrásky, květy pampelišky, mladé listy bršlice, planého česneku, pampelišky, popence a dalších jedlých bylin, umeocet podle chuti a pár kapek za studena lisovaného oleje.
Nasbíráte lístky a květy sedmikrásky a další mladé a křehké lístky a květy jedlých bylin, které jsou zrovna k dispozici. Důkladně je propláchnete. Větší listy a květy natrháte nebo pokrájíte keramickým nožem. Směs pokapete umeoctem, který pokrm zároveň osolí, a přidáte pár kapek oleje.
Jednohubky se sedmikráskou
Potřebujete 200 g uzeného tofu, 3 lžíce kysané smetany, 2 lžíce lahůdkového droždí, jarní cibulku nebo medvědí česnek, sedmikrásky a celozrnné pečivo.
Na pomazánku smícháte najemno nastrouhané tofu s kysanou smetanou, lahůdkovým droždím a najemno pokrájeným medvědím česnekem, pažitkou nebo naťovou cibulkou.
Pomazánkou natřete plátky celozrnného pečiva nebo trojúhelníčky domácího chleba. Jednohubky ozdobíte květy sedmikrásky, nastrouhanou mrkví, nasekaným ptačincem či semínky, aby byly pestré a lákavé na pohled.
Nové články
- Vrba není jen na pomlázkyVrba je jednou z rostlin, které měnily svět, protože právě díky ní byl objeven acylpyrin. Sbírá se časně na jaře, v březnu a dubnu. Pomáhá při nachlazení a chřipkách. Je prospěšná při různých neuralgiích, i při zánětu trojklaného nervu, migrénách z chladu, při revmatismu a artritidě, silném průjmu, zvracení a střídavých horečkách.
- Jehnědy smažené a v meduJehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.
- Sakuraba kukičaZelený čaj a jeho léčivé účinky popsali Jiří Janča a Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin. Píší, že listy čajovníku obsahují velké množství tříslovin a také soubor alkaloidů, kterým se říká tein. Má příznivý vliv na cévy a působí jako přírodní antibiotikum.
- Bílý čajNedávno jsem objevil druh čaje, který jsem neznal. Bílý čaj ya bao, zabalené výhonky, je unikátní čaj z provincie Yunnan. Jsou to přírodně vytvarované zámotky divokých čajovníků, které po zmlazovacím řezu raší přímo z větví a po sklizni vytvoří zajímavý tvar.
- Cist na zimuV přírodě už v této době příliš mnoho prostředků nenajdete, a proto je čas obrátit pozornost k sušeným bylinám. Jednou z nich je cist šedavý, známý i jako růže skalní, který má trojnásobně vyšší antioxidační účinky než zelený čaj.
- TroudnatecNádherný troudnatec pásovaný najdete po celý rok na kmenech a větvích živých i odumřelých jehličnatých i listnatých stromů, zejména smrků, borovic, bříz, buků, olší a třešní. Za léčivé účinky horkého vodného výluhu této houby je s velkou pravděpodobností zodpovědný přítomný polysacharid heterogalaktan
- Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie TrebenZajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.
- Divizna duchovního vzestupuZ divizny velkokvěté se léčivě využívají jenom květy. Římští legionáři používali dlouhé lodyhy jako pochodně nebo je namáčeli do vosku a zapalovali při slavnostech a pohřbech. Z této tradice pochází náš lidový název čarodějnická svíce nebo louč. Ze suchých stvolů divizny si je můžete vyrobit také a během zimních večerů rozjímat při jejich nevšední vůni.
- Čaj a koupel z borových vrcholkůNa zimních vycházkách můžete nejen nachytat vitamín D z příjemně svítícího sluníčka, ale také si doplnit zásoby vitamínu C. Postačí vám k tomu obyčejné jehličí. Borovice je navíc lékem, který má kromě jiných i antivirové působení, pomáhá dýchacím cestám a posiluje naši imunitu.