Rubriky
Byliny

Wasabi teď patří na záhon

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Křen selský (Armoracia rusticana) je jednou z významných rostlin našich knih Svět přírodních antibiotikPřírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Wasabi, také japonský křen (Eutrema japonicum) ze stejné čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam patří i různé druhy hořčice, pochází z Japonska, Sachalinu a také z Korejského poloostrova. Přirozeně ho najdete podél koryt potoků v údolích japonských horských řek. Pěstuje se pro svoje oddenky, které se melou do podoby štiplavé typicky zelené pasty používané do sushi a dalších potravin. Více stimuluje nos než jazyk, ale čerstvě připravené má jemnou a výraznou chuť. 

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete článek MUDr. Josefa Jonáše.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Účinné látky wasabi se podobně jako u křenu selského uvolní při prasknutí buněk. Rostlině slouží jako přirozený obranný mechanismus a podobný účinek má v našem organismu jako přírodní antibiotikum. Allylisothiokyanát resp. thioglukosid, zodpovědný za štiplavost wasabi, se někdy označuje za wasabi receptor. V Japonsku se pěstuje nejvíc v provinciích Šizuoka a Nagano a najdete ho i na plantážích v Severní Americe, na Novém Zélandu, v Thajsku, Izraeli, Holandsku nebo v Maďarsku. Pro vás se tuto sezónu může stát zajímavým zpestřením nejen vašeho záhonu, ale hlavně jídelníčku. S jeho úpravou si nemusíte dělat starosti a klidně ho můžete přidávat jemně pokrájený do salátů. Jeho krásné listy si můžete dát třeba na chleba s tvarohem.

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: