Rubriky
Houby

Zimní evergreen

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

V knize Dřevní houby jsme o něm napsali, že je nepoživatelný, ale léčivý. Březovník obecný (Piptoporus betulinus) má jedlé nanejvýš velmi mladé a dosud měkké plodnice. Obsahuje celou řadu bioaktivních účinných látek, např. polyporenovou kyselinu A a C, které inhibují růst bakterií Escherichia coliMycobacterium phlei, působí proti zánětům a potlačují vznik edémů. Nukleové kyseliny izolované z této houby působí antivirálně a mohou chránit organismus i před letální infekcí viru encefalitidy přenášeného klíšťaty.

Březovník obecný (Piptoporus betulinus), foto: archiv nakladatelství EMINENT

V knize Houby z Boží lékárny najdete i ve fotopříběhu tento návod: Plodnice březovníku nakrájejte na tenké plátky. Čerstvé nebo usušené je zalijte 50% ethanolem (v poměru hrst hub na půllitr tekutiny), ponechejte na světlém místě dva týdny vyluhovat a průběžně protřepávejte. Sílu scezeného výluhu příslušně rozřeďte cukerným sirupem, ochuceným např. odvarem z ovoce či koření. Užívejte průběžně po malých dávkách samostatně, nebo jako přídavnou složku do jiných studených i teplých nápojů.

Houby

Sdílejte článek na: