Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Ravintsara

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádějí, že jeden z nejlepších antivirotických esenciálních olejů se jmenuje ravintsara. Destiluje se z listů kafrovníku lékařského (Cinnamomum camphora) a v magalštině, jazyce používaném na Madagaskaru, to znamená dobrý list.

Kafrovník je až patnáct metrů vysoký strom, a zatímco v Japonsku, jižní Číně a na Tchaj-wanu je původní, na africkém ostrově nebo v Austrálii je považován za invazní. Silice obsahuje směs cineolu, sabinenu, alfa-terpineolu, limonenu a linaloolu.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Kafrovník na Havajských ostrovech, foto: Wouter Hagens

Ravintsara má příznivý vliv na imunitní systém a zvyšuje obranyschopnost organismu. Působí proti neurotropním virům, a proto pomáhá při chřipce, encefalitidách, příušnicích nebo spalničkách, ale také při oparech, zejména při pásovém oparu, a neštovicích. Používá se ve formě aromaterapie a jinou možností je přímá inhalace, kdy několik kapek nakapeme do nádoby s horkou vodou. 

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: