Rubriky
Sezónní aktuality

Jančova zimní směs

Autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni přinášejí recept na Jančovu antibiotickou směs do zimních čajů, která slouží jako prevence nachlazení a ulevuje při nachlazení a chřipce. Využívá znalostí Jiřího Janči, ostravského Mága lidského těla, který ji používal v době, kdy bylo obtížné sehnat čerstvou kurkumu, pokud si ji člověk sám nevypěstoval.

Kurkuma

Jestli si od podzimu do jara rádi dáváte zázvorový čaj, přidejte k němu čerstvý oddenek kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa) nakrájený na kousky. Jestliže ho nemáte k dispozici, použijte mletou sušenou kurkumu. V kurkuminu je čtyřiatřicet éterických olejů, hlavních nositelů fytoncidních vlastností tohoto skvělého „indického šafránu“.

Kardamom

Jedno z nejlepších indických a cejlonských koření se získává ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum. Je důležitou ingrediencí indické nakládané zeleniny a do směsi se používají jednotlivá semena z rozlousknutých tobolek. Kdybyste do ní dali tobolky celé, ze semen během vyluhování určitě nedostanete všechny účinné látky.

Hřebíček

Používá se sušený nerozvitý a nedrcený sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum). Čím déle bude ve vodě namočený, tím lépe dojde k extrakci eugenolu, éterického oleje s hlavními antibiotickými vlastnostmi hřebíčkové matky. 

Anýz

Do směsi přidejte také sušený nalámaný plod badyáníku pravého (Illicium verum), měchýřky uspořádané do tvaru osmicípé hvězdy zvané anýzové hvězdičky. 

Skořice

Nejlepší je nemletá kůra, sklízená z jednoletých až tříletých keřů skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum), nalámaná na malé kousky. 

Koriandr

Používají se celá sušená semena koriandru setého (Coriandrum sativum), která ve vařící vodě krásně nabobtnají a pustí ze sebe ty nejlepší látky, což jsou v tomto případě silice linalool a aldehyd decanal, které působí antibakteriálně. 

Všech ingrediencí dejte přibližně stejným dílem: Kupte si celá balení ideálně v biokvalitě a smíchejte je v samostatné sklenici, která se dá dobře uzavřít, nejlépe s patentním obloučkovým uzávěrem těsněným gumou. Do konvičky, ve které si zázvorový čaj obvykle připravujete, přidejte tuto směs v množství jedné polévkové lžíce v poměru ke dvěma polévkovým lžícím nadrobno krájeného zázvoru. Pokud přidáte kurkumu, použijte polovinu polévkové lžíce. Vše přelijte vařící vodou a nechte čtvrt hodiny louhovat.

Čaj nejen dobře a zajímavě chutná, ale obohatí základní zázvorovou ingredienci o další prospěšné látky.

Sdílejte článek na: