Rubriky
Byliny

Dobromysl proti bakteriím

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

V knize Svět přírodních antibiotik jsme samozřejmě nemohli opomenout dobromysl obecnou (Origanum vulgare), oblíbenou jako kuchyňské oregano. Je to jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření. Samotná bylina má mnoho poetických lidových názvů, kromě jiných třeba pamajorán, saský balzám nebo dobruškové semeno. 

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete články Jiřího Kuchaře. V aktuálním čísle je to článek Podvědomí jménem Ludvík o léčiteli Milanu Touškovi.

Dobromysl, foto: Jiří Kuchař

Dobromysl obsahuje kromě jiných látek karvakrol, který má také antivirotické účinky. V knize uvádíme řadu způsobů jejího využití, například dobromysl zadělanou s medem na způsob lektvaru nebo medoviny, která vyčišťuje a otevírá průdušky a mírní kašel. Květy, kterým neodolají ani motýli, jak je vidět na fotografii, jsou vynikající nejen do salátů, ale i pro přípravu vína z dobromysle.

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: