Rubriky
Byliny

Jablečný ocet

Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Tento druh octa se zdál před dvěma desetiletími pro mnoho lidí velkou nadějí, nově objeveným elixírem mládí, který kdysi cenil i Hippokrates. Působí proti kvasinkám a bakteriálním infekcím, při bolestech v krku a při akné. V knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni, kde najdete recepty na přípravu mnoha druhů octa, přinášíme i octový důkaz léčivých vlastností tohoto vynikajícího přírodního prostředku, který byl zveřejněn v roce 2014 v Německu.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete článek MUDr. Josefa Jonáše.

Foto: archiv nakladatelství Eminent

Příprava klasického jablečného octa je snadná a v letošním podzimu, kdy je úroda jablek slabší, je jednou z vynikajících možností jejich optimálního využití.

Recept na jablečný ocet

Kilogram dobře zralých jablek umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem, vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby sahala asi pět až sedm centimetrů nad jablka. Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát denně obsah nádoby dřevěnou vařečkou co nejdůkladněji promíchejte. Po týdnu zakvašená jablka přeceďte, nádobu opět uzavřete a uložte do lednice. Míchejte je jednou za dva dny. Po dalším týdnu znovu přeceďte, uzavřete a dejte ještě na tři týdny na temné chladné místo, ovšem nikoli do ledničky. Po uplynutí této doby přefiltrujte ocet přes plátýnko, nalijte do tmavých skleněných lahví, uzavřete a skladujte v lednici. Na chladném místě vydrží i rok.

Články MUDr. Josefa Jonáše

Sdílejte článek na: