
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít
Jednou z opravdu milých hub začátku podzimu je pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum). Jak uvádíme v knize Houby z Boží lékárny, můžete ji najít ještě v listopadu, ale právě teď raší na pařezech nádherné mladé plodnice.
Kdysi se prášek ze sušené houby používal v lidové i oficiální medicíně pro zastavení krvácení menších ran. Tato houba je významná pro svoje antibakteriální a antifungální účinky. Protože obsahuje fenolické látky a flavonoidy, je zajímavá i pro svoje antioxidační účinky.

Mladé čerstvé pýchavky jsou velice chutné. V knize uvádíme recept na restované pýchavky, které si můžete připravit jako přílohu místo brambor třeba k pečenému kuřeti. Vynikající jsou i pýchavky nakrájené nadrobno, které orestujete a můžete si je udělat třeba s vejcem.
Nové články
- Ptačinec prostřední ve skleníkuMrazuvzdorná jednoletá hojně rostoucí bylina ptačinec prostřední, zvaný někdy také ptačinec žabinec, se zjara může nečekaně objevit i ve skleníku.
- Majoránka neboli užitečný voněkrasMajoránka byla označována za bylinu Levant, jak se kdysi nazývala oblast pobřeží Středozemního moře zahrnující dnešní státy od Turecka až po Lybii. Účinnými látkami jsou třísloviny, kyselina askorbová a éterické oleje, díky nimž dostala lidový název voněkras.
- Chvála hořčiceV Číně se hořčice pěstovala už před více než třemi tisíci let a z Malé Asie se hořčičná semena dostala nejdřív do Řecka. Hořčičné oleje jsou vázány na hořčičné glykosidy a fytoncidní efekt hořčice spočívá podobně jako u křenu v pomletí nebo podrcení semen.
- Medicína faraonů na zimuČerný kmín, známá medicína faraonů, botanicky černucha setá, v sobě ukrývá více než sto účinných látek. Můžete používat olej, který je nesmírně silný, anebo semena.
- Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie TrebenZajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.
- Protivirový silvestrovský ocet podle MattiolihoAutoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádějí v kapitole o využití různých druhů octa jeden opravdu zajímavý a jednoduchý. Jeho autorem je italský bylinář Mattioli, který tento ocet zmiňuje na několika místech svého slavného díla Herbář aneb Bylinář.
- Růže na zimuRůže byla zasvěcena Venuši, římské bohyni lásky, a byla spojována i s jejím synem Amorem, u Řeků s Erótem. V keltské lidové legendě byl putující, křičící duch umlčen tím, že mu byla při každém novoluní předložena divoká růže.
- Zimní evergreenBřezovník obecný obsahuje celou řadu bioaktivních účinných látek, které inhibují růst bakterií E. Coli, působí proti zánětům a potlačují vznik edémů.
- Pozdně podzimní čirůvkaČirůvka fialová je celkem snadno poznatelná podle fialového zbarvení celých plodnic a pozdního výskytu na přelomu podzimu a zimy. Vyrůstá často ve větších skupinách pohromadě nebo dokonce v „čarodějných“ kruzích. Čirůvka má antibakteriální, antifungální a antioxidační účinky.