
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít
Jednou z opravdu milých hub začátku podzimu je pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum). Jak uvádíme v knize Houby z Boží lékárny, můžete ji najít ještě v listopadu, ale právě teď raší na pařezech nádherné mladé plodnice.
Kdysi se prášek ze sušené houby používal v lidové i oficiální medicíně pro zastavení krvácení menších ran. Tato houba je významná pro svoje antibakteriální a antifungální účinky. Protože obsahuje fenolické látky a flavonoidy, je zajímavá i pro svoje antioxidační účinky.

Mladé čerstvé pýchavky jsou velice chutné. V knize uvádíme recept na restované pýchavky, které si můžete připravit jako přílohu místo brambor třeba k pečenému kuřeti. Vynikající jsou i pýchavky nakrájené nadrobno, které orestujete a můžete si je udělat třeba s vejcem.
Nové články
- Penízovka roste i pod sněhemVe volné přírodě rostoucí penízovka sametonohá je vzhledem i dobou výskytu prakticky nezaměnitelná s jakýmkoli jiným druhem houby. Vyplatí se ji sbírat, protože roste i během zimy, kdy se v přírodě už nevyskytují téměř žádné jedlé druhy hub.
- Lískové oříšky také proti kašliAutoři Herbáře léčivých rostlin se zaměřují především na využití listu a kůry lísky obecné a lískové ořechy považují za nutriční doplněk, protože jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené tuky. Italský bylinář Mattioli věnuje lískovým ořechům celou kapitolu ve svém herbáři a uvádí několik užitečných rad, jak je využít.
- Ricin na kůžiRicínový olej se získává skočce obecného. Má zajímavé lidové názvy, mezi které patří i Jonášovo stínidlo nebo psí blecha. V knize Přírodní antivirotika a antibiotika v kuchyni doporučujeme tento olej na akné, svědivou kůži, místa se suchou pokožkou, bradavice a menší vyrážky.
- Paprika v léčběPaprika pochází z tropické Ameriky a kdysi se jí říkalo indiánský pepř nebo také pepřika. Obsahuje alkaloidy a fytoncidně působící směs saponinů, silice a organické kyseliny. Paprika také zlepšuje periferní cirkulaci krve.
- Jablečný ocetPříprava klasického jablečného octa je snadná a v letošním podzimu, kdy je úroda jablek slabší, je jednou z vynikajících možností jejich optimálního využití. Jablečný ocet působí proti kvasinkám a bakteriálním infekcím, při bolestech v krku a při akné.
- Malinové listí podle MattiolihoMaliny jsou plodem ostružiníku maliníku a jedním z mých oblíbených druhů ovoce. Čas malin pomalu odeznívá a na keřích můžete už jen výjimečně vidět krásně zralé plody. Zato jsou na nich sytě zelené malinové listy, pro které má Mattioli velice zajímavé doporučení.
- Granátové jablko obrozeníGranátové nebo také punské jablko, vedle dalších bohů také symbol Persefoné, obroditelky země, vám přijde vhod při průjmových onemocněních. Zatímco jedlé části spíš projímají, vnitřní hořké přepážky mají vysoký obsah svíravých látek se stavěcími účinky. Ve Středomoří granátová jablka právě dozrávají, takže jsou nyní k dostání opravdu čerstvá.
- Afroditino kydónijské jablko do kuchyněKdouloň obecná, kydónyjské jablko nebo také kutnový strom, rostla v posvátném sadu bohyně Afrodité. Kdoule mají vysoký obsah flavonoidů, a proto vykazují velkou antioxidační aktivitu. Jestli se k těmto sympatickým plodům dostanete, nabízím i recept na kdoulové želé.
- JiaogulanGynostema pětilistá čili jiaogulan roste v mém skleníku už deset let. Kdysi jsem koupil jednu sazeničku v Norimberku na Hauptmarktu, kde ji prodávali pod názvem rostlina stoletých. Jiaogulan patří mezi významná antivirotika, má vynikající účinky na oběhovou soustavu a působí jako prevence proti rakovině.