Rubriky
Houby

Pýchavka jako antioxidant k večeři

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Jednou z opravdu milých hub začátku podzimu je pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum). Jak uvádíme v knize Houby z Boží lékárny, můžete ji najít ještě v listopadu, ale právě teď raší na pařezech nádherné mladé plodnice.

Kdysi se prášek ze sušené houby používal v lidové i oficiální medicíně pro zastavení krvácení menších ran. Tato houba je významná pro svoje antibakteriální a antifungální účinky. Protože obsahuje fenolické látky a flavonoidy, je zajímavá i pro svoje antioxidační účinky. 

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum), foto: Jiří Kuchař

Mladé čerstvé pýchavky jsou velice chutné. V knize uvádíme recept na restované pýchavky, které si můžete připravit jako přílohu místo brambor třeba k pečenému kuřeti. Vynikající jsou i pýchavky nakrájené nadrobno, které orestujete a můžete si je udělat třeba s vejcem.

Nové články

Sdílejte článek na: