Rubriky
Houby

Čechratka neprávem přehlížená

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Houbařská sezóna běží, ale tuhle houbu nejspíš běžně sbírat nebudete. Jmenuje se běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) a její klobouk může skutečně dorůst až půl metru. Teď jsou plodnice ještě docela malé a vhodné k jídlu. Běločechratku poznáte podle toho, že je masitá a po zlomení lehce voní po spermatu. 

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete články Jiřího Kuchaře. V aktuálním čísle je to článek Podvědomí jménem Ludvík o léčiteli Milanu Touškovi.

Běločechratka obrovská, foto: Jiří Kuchař

Jak zveřejnil roku 2007 časopis Food Chemistry, obsahuje vedle dalších látek poměrně vzácný houbový nukleosid, který působí proti bakteriím Bacillus cereus nebo Bacillus subtilis. Už v roce 1945 byly popsány její účinky proti bakteriím Mycobacterium tuberculosis, Salmonella typhi a Brucea abortus. Flavonoidy, které v ní jsou zastoupeny ve větším množství, mají skvělé antioxidační účinky.

JUDr. Aleš Vít, spoluautor knihy Houby z Boží lékárny, nám doporučil čechratkový guláš. Při jeho přípravě se nebojte kořenit, ideálně některou z antivirotických bylin, jako jsou například saturejka nebo šalvěj. Zajímavý bude i zázvor nebo pár lístků máty. S její konzumací to ale nepřehánějte, protože při větším množství může být v žaludku docela těžká.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: