Rubriky
Byliny

Vachta trojlistá

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

V mokřadech a na vlhkých stanovištích najdete vachtu trojlistou (Menyanthes trifoliata), jednu z velice zajímavých a výrazných bylin. Sám ji mám v oblibě, takže ji pěstuju ve speciální nádobě s konstantní vlhkostí doma na svojí bylinářské zahrádce.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.
„V září dochází k pozvolnému přesunu sil do základu života – Země. Proto je naše planeta symbolem tohoto měsíce. Je to přechod do oblasti dobra, tudíž kladný, ale hrozí narušení vodou, takže pozor na vlhko,“ píše Vláďa Vytásek v aktuálním vydání ReGeNeRaCe.

Lidové názvy třírožka, trojroháč nebo hořký jetel vycházejí z tvaru jejích listů. Právě ty se používají ve formě nálevů, které vám ale nebudou příliš chutnat, protože vachta patří mezi vyhlášená amara neboli hořčiny. Těhotné nebo kojící ženy, stejně jako lidé s tendencí k překyselování žaludku by se jí měli vyvarovat. Pro vysoký obsah alkaloidů, které ji dříve diskvalifikovaly jako mírně toxickou, je ovšem vynikajícím antivirovým prostředkem. Skvěle se hodí do směsí, kam ji doporučuji přidávat v polovičním podílu. Čínská medicína ji považovala za jednu z bylin přinášejících dobrý spánek.

Vachta trojlistá, foto: Jiří Kuchař

Vachta byla oblíbená odedávna a dodnes patří mezi uznávané léčivky například ve Walesu nebo na Hebridách. Určitou zajímavostí je, že fosilní semena byliny byla extrahována ze vzorků vrtů sladkovodních usazenin v miliony let starých geologických vrstvách v okolí města Nowy Sacz v Polsku.

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: