Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Tinktura konce léta z lichořeřišnice

Do Evropy přišla první lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) roku 1648 z pralesní oblasti Kolumbie, Ekvádoru a Peru. Oblíbili si ji hlavně mniši z řádu kapucínů; řada jazyků má dnes v rodovém jménu výraz kapucín a ve starší české literatuře můžete narazit na lidová jména kapucínka nebo kapucínská řeřicha či řeřišnice. V roce 2013 byla lichořeřišnice větší v Německu vyhlášena léčivou bylinou roku a byla označena za přírodní antibiotikum budoucnosti.

Můžete z ní použít všechno, co utrhnete nad zemí. Glukosidy a glykosinát se z ní začnou v těle uvolňovat nejpozději do dvou až tří hodin po požití a maximum účinku nastává do dvanácti hodin. 

Na konci léta jsou z lichořeřišnice k jídlu nejlepší květy. Ze stonků a semen si ale stále ještě můžete udělat na zimu tinkturu.

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus). Foto: Jiří Kuchař

Díky poměrně širokému spektru účinků má lichořeřišnice větší několik kontraindikací. Nesmí se užívat při žaludečních vředech, střevních zánětech a podrážděných ledvinách. Nedoporučuje se pro děti do šesti let. Její užívání je omezeno na dobu šesti týdnů a po nich je třeba udělat alespoň měsíční, lépe však dvouměsíční přestávku.  Obsahové látky mohou u citlivých osob výjimečně způsobit kontaktní alergickou reakci a její přílišná konzumace může snižovat plodnost.

Hlavní účinek lichořeřišnice spočívá v oblasti urogenitální, kde díky uvedeným látkám působí bakteriostaticky. Německá literatura zmiňuje i použití při oxalátových ledvinových kamenech. Uvádí se, že působí proti většině kmenů bakterií Streptococcus nebo Staphylococcus, kteří jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin. 

Tinktura z lichořeřišnice se připraví z půl litru šedesátiprocentního lihu a 50 gramů sušených semen, která se na bylině po odkvětu právě v této době objevují. Na stinném místě se nechá čtyři týdny louhovat, potom se přecedí a naředí na poloviční koncentraci. Užívá se obecně v množství 10 kapek dvakrát až třikrát denně. 

Sdílejte článek na: