Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Bez černý anebo Boží dar

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Konečně začal kvést černý bez. Autoři knihy Svět přírodních antibiotik píší, že bezem se v antice léčilo skoro všechno, včetně kousnutí vzteklými zvířaty. Znala ho ájurvéda, tradiční čínská medicína i evropské a americké léčitelství. Důvodem je neobyčejně vysoké množství látek s řadou antibiotických účinků, které tato rostlina obsahuje.

V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete články Jiřího Kuchaře. V aktuálním čísle je to článek Léčitel – sanátor o Josefu Zezulkovi.

Bez černý (Sambucus nigra), foto: Jiří Kuchař
Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Čerstvé bezové květy můžete využít jako bavorský nálev zastudena, udělat si z něj klasický nálev nebo se může stát součásti antibiotické sklenice, kterou popisují autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni.

Jeden z lidových názvů bezu černého (Sambucus nigra) vypovídá za vše – Boží dar. Dioscorides v 1. století doporučoval žvýkat jeho kúru při bolestech zubů. Čaj z květů je účinným prostředkem při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a nedostatečné činnosti žlučníku, ekzémech a zánětech různého původu. Můžete ho připravit z čerstvých právě rozvitých květů, anebo si je nasušit do zásoby. Skvělou prevenci virových onemocnění dýchacích cest nabízí limonáda z lehce zkvašených bezových květů.

Skvělý recept na šumavské kosmatice

  • 500 ml mléka
  • 4 větší květenství bezu
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • 400 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • špetka třtinového cukru

Ve vlažném mléce rozkvedláme sůl, cukr, mouku, rozdrobené droždí a vejce tak, aby vzniklo hladké hustší těstíčko. Potom do něho zamícháme nadrobno nastříhané květy bezu i s menšími stopkami, větší stopky odstraníme. Těstíčko necháme stát přikryté utěrkou na teplém místě, dokud kynutím nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto lehce promícháme a naléváme do vymaštěných jamek lívanečníku. Smažíme dozlatova po obou stranách.

Podáváme se zeleninovými saláty nebo se špenátem. Můžete vyzkoušet i sladkou variantu. Mimochodem: víte, že kosmatý znamenalo v češtině Karla Václava Raise zarostlý?

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: