
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Konečně začal kvést černý bez. Autoři knihy Svět přírodních antibiotik píší, že bezem se v antice léčilo skoro všechno, včetně kousnutí vzteklými zvířaty. Znala ho ájurvéda, tradiční čínská medicína i evropské a americké léčitelství. Důvodem je neobyčejně vysoké množství látek s řadou antibiotických účinků, které tato rostlina obsahuje.



Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Čerstvé bezové květy můžete využít jako bavorský nálev zastudena, udělat si z něj klasický nálev nebo se může stát součásti antibiotické sklenice, kterou popisují autoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni.
Jeden z lidových názvů bezu černého (Sambucus nigra) vypovídá za vše – Boží dar. Dioscorides v 1. století doporučoval žvýkat jeho kúru při bolestech zubů. Čaj z květů je účinným prostředkem při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a nedostatečné činnosti žlučníku, ekzémech a zánětech různého původu. Můžete ho připravit z čerstvých právě rozvitých květů, anebo si je nasušit do zásoby. Skvělou prevenci virových onemocnění dýchacích cest nabízí limonáda z lehce zkvašených bezových květů.
Skvělý recept na šumavské kosmatice
- 500 ml mléka
- 4 větší květenství bezu
- 2 vejce
- 20 g droždí
- 400 g hladké mouky
- olej na smažení
- špetka třtinového cukru
Ve vlažném mléce rozkvedláme sůl, cukr, mouku, rozdrobené droždí a vejce tak, aby vzniklo hladké hustší těstíčko. Potom do něho zamícháme nadrobno nastříhané květy bezu i s menšími stopkami, větší stopky odstraníme. Těstíčko necháme stát přikryté utěrkou na teplém místě, dokud kynutím nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto lehce promícháme a naléváme do vymaštěných jamek lívanečníku. Smažíme dozlatova po obou stranách.
Podáváme se zeleninovými saláty nebo se špenátem. Můžete vyzkoušet i sladkou variantu. Mimochodem: víte, že kosmatý znamenalo v češtině Karla Václava Raise zarostlý?
Články Jiřího Kuchaře
- Kokoška pastuší tobolkaKokoška pastuší tobolka je esteticky, fytoterapeuticky i kulinářsky velice zajímavá bylina. Autoři Herbáře léčivých rostlin píší, že se užívá pro zastavení bílého výtoku a zastavuje také vnější a vnitřní krvácení.
- Petrklíč podle Pavla VániRecept legendárního znalce léčivých bylin na astma a problémy s dýchacími cestami s použitím prvosenky jarní, známé jako petrklíč.
- Trnkové květy na snížení sodíku v těleTrnkové květy jsou právě na vrcholu. Čaj z trnkových květů pomáhá snížit hladinu sodíku, a proto je prospěšný také ledvinám. Kromě toho upravuje spodní hodnoty při vysokém krevním tlaku.
- Začínají růst plané česnekyČesnek z čeledi liliovitých patří snad k nejrozšířenějším a nejstarším léčivým rostlinám na světě. Existuje více druhů a poznáte je podle intenzivního pachu, který způsobuje hlavně allicin. Díky němu účinkuje česnek obecně proti bakteriálním zárodkům rezistentním na penicilin.
- Kurkuma do čaje i do meduKurkuma je účinným přírodním antibiotikem působícím proti mikrobům, virům a kvasinkám.
- Břečťan na revma„Břečťan je velice vhodný na obklady při revmatických bolestech, při artritidách. Je vynikající na zevní použití,“ říká Vláďa Vytásek v únorovém čísle měsíčníku Regenerace.
- Zimní čas aloeBěhem roku pomůže šťáva z aloe vaší mikroflóře, kde působí jako prebiotikum. Je proto vynikající do smoothies, kam můžete před rozmixováním nařezat celý oloupaný list.
- Jednoduchý novoroční protivirový čaj Marie TrebenZajímavý recept na jednoduchý protivirový čaj jsme získali z odkazu rakouské bylinářky Marie Treben, autorky slavné knihy Byliny z Boží zahrady.
- Protivirový silvestrovský ocet podle MattiolihoAutoři knihy Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni uvádějí v kapitole o využití různých druhů octa jeden opravdu zajímavý a jednoduchý. Jeho autorem je italský bylinář Mattioli, který tento ocet zmiňuje na několika místech svého slavného díla Herbář aneb Bylinář.
- Jmelí v doporučení dvou bylinářůJmelí roste jako parazit na stromech po celý rok a za nejlepší se považuje borovic nebo právě z jabloní. Doporučení litovelského znalce Vládi Vytáska i prvorepublikového bylináře Emanuela Šteffka.
- Šalvěj na zimu„Každý velice prospěje svému tělu, když občas vypije šálek čaje šalvějového,“ píše bylinář Emanuel Šteffek v knize Zdroj zdraví z roku 1936.
- Ostružinové listí proti parodontózeOstružiník je nezmar, jehož šlahouny mohou dorůst až deseti metrů, a jeho listí je i pod sněhem stále ještě krásně zelené. „Hojí všelijaké poruchy a hnisání v ústech a utvrzuje viklavé zuby.“ Tak poeticky popsal italský bylinář Mattioli to, co dnes většina z nás zná jako zánět dásní.
- Šípky před mrazemPlody růže šípkové, lidově také pomeranče severu, jsou stále ještě na keřích. Emanuel Šteffek v knize Zdroj zdraví (1936) uvádí: „Plody plané či šípkové růže neměly by scházeti v žádné domácnosti, neboť chovají v sobě tolik dobrých vlastností, že je ani oceniti nedovedeme“.
- Bezové listy jsou ještě zelenéPodle Vládi Vytáska a receptů v jeho knize Můj bylinkový svět pomáhají čerstvé listy ve formě obkladů při bolestech kloubů a revmatismu. Naklepané a důkladně přiložené dokonce vytahují vodu z kolena.
- Bělotrn kulatohlavýBělotrn kulatohlavý k nám přišel s Napoleonovými vojáky a ze zahrádek, které začátkem podzimu zdobil, se postupně dostal do volné přírody. Nemůžete ho přehlédnout, protože je opravdu krásný.
- Sličná konopice smrduté vůněNa okrajích lesů můžete ještě teď najít konopici velkokvětou, zvanou také sličná. Mattioli, který ji nazývá hluchá kopřiva, o ní píše, že uzdravuje všeliké otoky a odstraňuje tvrdé boule a záušnice.
- Jahůdkový julepNa keřích už se černají plody bezu černého. Jíst syrové nedoporučujeme, ale v knize Svět přírodních antibiotik uvádíme Mattioliho recept na bezový julep, což je staročeské označení hustého a poměrně krátce vařeného sirupu.
- Léčivá pochoutka pozdního létaOstružiník vznikl podle řecké legendy z krve, kterou bohové prolili v boji s Titány. Na konci léta krásně postupně dozrávají jeho plody. Pro léčebné účely se donedávna užíval jenom list. To se změnilo poté, kdy byly na konci 20. století popsány výjimečně silné ochranné a antioxidační účinky bioflavonoidů obsažených v plodech.