Recept na kosmatice
Za slunného dne nasbíráme na čistém místě květy bezu, které neoplachujeme. Dále potřebujeme: 1/2 l mléka, hladkou nebo celozrnnou mouku, 1–2 vejce, dále podle varianty cukr, sůl nebo koření, domácí ghí (recept uvádím v knize Domácí soběstačnost), nebo olej na smažení.
Klasický recept je takový, že do mléka zašleháme vejce a přidáváme mouku tak, aby vzniklo hustší palačinkové těstíčko, které nebude stékat z obalovaných květů. Těsto necháme chvíli stát, ještě trochu zhoustne a bude se nám s ním lépe pracovat. Pak jednotlivé květy namáčíme v těstíčku, držíme je za stopky a rovnou vkládáme na pánev do rozpáleného tuku. Osmažíme do zlatova z jedné strany a připravenými nůžkami odstřihneme stopky. Pak placičky otočíme a osmažíme z druhé strany.
Bez černý (Sambucus nigra), lidově také bílý bez, patří mezi silná přírodní antibiotika, protože obsahuje několik set chemických látek, například účinné glykosidy sambunigrin a rutin, třísloviny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a je také bohatým zdrojem vitaminů, zejména A, C a skupiny B.
Slané kosmatice
Do slané varianty těsta přidávám trošku kurkumy, pepře a kari, někdy těstíčko ochutím trochou grilovacího koření nebo pouze osolím. Takové placičky podávám s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou či salátem.
Sladké kosmatice
Z kosmatic si ale můžete připravit i sladkou variantu, kdy do těstíčka přidáte trochu přírodního cukru. Hotové placičky pak můžete dochutit skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem.
Magická bylinková zahrada na Kuksu s Vláďou Vytáskem a Radkou Svatošovou
31. května – 2. června 2024 Kuks u Dvora Králové
zelenalouka.cz
Články Radky Svatošové
- Slané i sladké kosmaticeRecept Radky Svatošové na smažené květy černého bezu v těstíčku. Ve slané variantě je podává s vařenými bramborami, čerstvou zeleninou či salátem. Sladké kosmatice jsou nejlepší se skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem.
- Bylinková sůl s českým maggiV knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský, lidově také zvaný české maggi.
- Jehnědy smažené a v meduJehnědy jsou první květy jara a jejich pyl obsahuje cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, naložte je do medu. Vynikající jsou i smažené. Pomáhají při úbytku energie, vysokém krevním tlaku a v lidovém léčitelství se používají pro svůj pozitivní vliv na hormonální oblast a potenci.
- Čaj a koupel z borových vrcholkůNa zimních vycházkách můžete nejen nachytat vitamín D z příjemně svítícího sluníčka, ale také si doplnit zásoby vitamínu C. Postačí vám k tomu obyčejné jehličí. Borovice je navíc lékem, který má kromě jiných i antivirové působení, pomáhá dýchacím cestám a posiluje naši imunitu.
- Meduňka jako účinné antivirotikumMeduňku lékařskou uvádím v knize Domácí soběstačnost několikrát, třeba jako součást příjemného domácího vykuřovadla. Sáhnete po ní, když se potřebujete zklidnit, zlepšit spánek nebo podpořit trávení. Tato snadno dostupná, jemně vonící bylinka také působí jako silné antivirotikum.
- Sedmikráska na tři způsobyNěkolik čerstvých květů sedmikrásek dovede pomoci při migrénách a bolestech hlavy. Často se přidávají do směsí na dýchací cesty a nachlazení. Sedmikrásky také čistí krev, proto jsou vhodné i do jarních čajových směsí.
- Jedlé a léčivé jehnědyJehnědy jsou první květy jara. Jejich pyl obsahuje podobně jako u dalších květů cenné vitamíny, stopové prvky a bílkoviny. Pokud si chcete uchovat všechny cenné látky, vyzkoušejte limonádu podle mého receptu.
- Léčivé fialky ve sladkých receptechFialky využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.