Rubriky
Byliny

Slané i sladké kosmatice

Recept na kosmatice

Domácí soběstačnost
Radka Svatošová

Za slunného dne nasbíráme na čistém místě květy bezu, které neoplachujeme. Dále potřebujeme: 1/2 l mléka, hladkou nebo celozrnnou mouku, 1–2 vejce, dále podle varianty cukr, sůl nebo koření, domácí ghí (recept uvádím v knize Domácí soběstačnost), nebo olej na smažení.

Články Radky Svatošové najdete v měsíčníku Regenerace.

Klasický recept je takový, že do mléka zašleháme vejce a přidáváme mouku tak, aby vzniklo hustší palačinkové těstíčko, které nebude stékat z obalovaných květů. Těsto necháme chvíli stát, ještě trochu zhoustne a bude se nám s ním lépe pracovat. Pak jednotlivé květy namáčíme v těstíčku, držíme je za stopky a rovnou vkládáme na pánev do rozpáleného tuku. Osmažíme do zlatova z jedné strany a připravenými nůžkami odstřihneme stopky. Pak placičky otočíme a osmažíme z druhé strany. 

Svět přírodních antibiotik
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař

Slané kosmatice

Do slané varianty těsta přidávám trošku kurkumy, pepře a kari, někdy těstíčko ochutím trochou grilovacího koření nebo pouze osolím. Takové placičky podávám s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou či salátem.

Sladké kosmatice

Z kosmatic si ale můžete připravit i sladkou variantu, kdy do těstíčka přidáte trochu přírodního cukru. Hotové placičky pak můžete dochutit skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem. 

Články Radky Svatošové

Sdílejte článek na: