![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/kniha-muj-bylinkovy-svet-804x1024.png)
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.
Fialka z čeledi violkovitých (Violaceae) už krásně kvete. Nenápadná krása a nádherná vůně fialkových květů mě fascinuje už od dětství. Sbírala jsem je tehdy na valech pardubického zámku, kam jsme chodívali na jarní procházky. V našem okolí už ale bohužel žádné koberce fialek nerostou a těch pár trsů na zahrádce si spíš hýčkám a květy nechávám včelkám.
Vláďa Vytásek píše v knize Můj bylinkový svět, že o ní bylinářská tradice říká, že čím je květ tmavší, tím je léčivější. Možná máte větší štěstí a můžete fialky ve vašem okolí sbírat v hojném množství. Využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.
![](https://www.prirodniantivirotika.cz/wp-content/uploads/sites/6/lecive-fialky-ve-sladkych-receptech-2.jpg)
Fialkový sirup
Už Mattioli psal o fialkovém sirupu, že je užitečný pro lidi „chudé a potřebné“. Podobný sirup si snadno připravíte i dnes: Květy fialek vložíte do skleněné varné nádoby nebo konvice a zalijete vařící vodou. Přikrytý nálev necháte macerovat 6 – 8 hodin, přecedíte a znovu zahřejete. Do horké vody přidáte čerstvé fialky a postup opakujete vždy s novými květy fialkycelkem třikrát. Hotový fialkový nálev v kastrolu smícháte s cukrem tak, že na 1 litr nálevu přidáme 1 kg cukru. Když nepoužíváte rafinovaný, přidejte třtinový cukr typu demerara. Směs přivedete k varu a pár minut nechte přejít varem. Na konec můžete přidat šťávu z několika citrónů nebo špetku kyseliny citrónové. Přidání citronů nebo kyseliny citrónové působí konzervačně a chuť sirupu je příjemnější, nakyslá. Přitom změní barvu z modré do fialovočervené. Vřelý sirup přelijete do lahviček vypláchnutých alkoholem a hned zavíčkujete. Pomůže při nachlazení, chrapotu a kašli a také mírně zklidňuje.
Fialkový med
Asi nejšetrnější způsob, jak uchovat vůni a léčivou sílu fialkových květů, je výroba fialkového medu. Pokud použijetepro přípravu zcukernatělý med, předem jej mírně nahřejte ve vodní lázni, aby se stal polotekutý. Med smíchejte s libovolným množstvím fialkových květů, které můžete v medu nechat, anebo je poté, co med přijme jejich vůni, přecedíte. Voňavý med používáme jako sladidlo do krémů na moučníky, do sladkých nápojů a jídel.
Fialková smetana
Místo obyčejné šlehačky si můžete moučníky ozdobit fialkovou smetanou. Květy fialek nechte přes noc macerovat v lednici ve smetaně ke šlehání, která do sebe krásně natáhne fialkovou vůni. Druhý den květy scedíte a smetanu s trochou cukru ušleháte. Můžete ji použít na muffiny a jiné moučníky, které ještě před podáváním čerstvými kvítky fialky dozdobíte.
Nové články
- Fenomén blýskavých květů lichořeřišniceLichořeřišnice větší likviduje v žaludku Helicobacter pylori a v ledvinách a močovém měchýři přemnoženou Escherichia coli, která způsobuje nepříjemné záněty, a ve střevech ničí salmonely.
- Třezalka proti běhavceTřezalku tečkovanou najdete na okrajích koňských výběhů, v příkopech i na loukách, kde vytváří nádherné žluté ostrovy. Italský bylinář Mattioli, který jí říkal červený zvoneček, popisuje jednoduchý recept proti průjmu.
- Opomíjená křehutkaKřehutka Candolleova vyrůstá obvykle ve větších skupinách a v trsech a bohužel je dosud většinou houbařů opomíjená, zvláště pro křehkost a malou vydatnost. Má protirakovinné, antibakteriální, antifungální, antigenotoxické a antioxidační působení.
- Chmel ve smoothiesChmelu otáčivému se říká zelené zlato. Bylinář Vláďa Vytásek píše, že mladé výhonky chmele, lidově také pazoušky, se dodnes někdy užívají jako zelenina, které se říká chmelový chřest. Z výhonků se připravují polévky, omelety, ale mohou se i nakládat.
- Wasabi teď patří na záhonWasabi se pěstuje se pro svoje oddenky, které se melou do podoby štiplavé typicky zelené pasty používané do sushi a dalších potravin. Pro vás se tuto sezónu může stát zajímavým zpestřením nejen vašeho záhonu, ale hlavně jídelníčku.
- Slané i sladké kosmaticeRecept Radky Svatošové na smažené květy černého bezu v těstíčku. Ve slané variantě je podává s vařenými bramborami, čerstvou zeleninou či salátem. Sladké kosmatice jsou nejlepší se skořicí, zakysanou smetanou nebo džemem.
- Bylinková sůl s českým maggiV knize Domácí soběstačnost najdete recept na bylinkovou sůl, kterou si můžete připravit právě teď, kdy je před květem libeček lékařský, lidově také zvaný české maggi.
- Hluchavka na spáleniny i hemoroidyAbatyše Hildegarda z Bingenu jí nazývala včelím douškem a anglická bylinářka Sophie Emma Magdalene Grieve o ní říkala, že „destilace květů rozveselí srdce, zbarví obličej a oživí životní duchy“.
- Křídlatka začíná růstOddenky křídlatky využívá tradiční asijské léčitelství na špatně se hojící rány a proti rakovině žaludku a tlustého střeva. V prodeji jsou i u nás výtažky z křídlatky a za její nejvýznamnější látku se označuje resveratrol.