Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Nápoj z jarních jedlových výhonků

Vláďa Vytásek: Můj bylinkový svět

Jehličí jedle bělokoré (Abies alba) obsahuje kromě jiných látek rutin, který působí jako antioxidant a zesiluje účinek vitaminu C z citronové šťávy. Významný je také flavonoid myricetin. Působí jako protizánětlivý antioxidant a je hlavním nositelem přírodních antibiotických vlastností jehličí. Pomáhá při nemocích dýchacích cest a při rýmě. Tento recept najdete v knize o přírodních antibioticky a antiviroticky působících nápojích a tinkturách, která vyjde během léta. Vám ho přiblížíme už teď.

Pro šest skleniček

  • 2 hrsti čerstvých jarních výhonků z jedle bělokoré 
  • 250 g třtinového cukru typu demerara
  • sklenička citronové šťávy
  • minerální voda
V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.
„Emocí června je radost, tak si jí užívejte do sytosti a smutku se pokud možno vyhýbejte. V tomto měsíci se mimo jiné rozhoduje o tom, zda se všechny potřebné látky budou do těla dostávat v dostatečném množství a ve správné kvalitě. Nesmírně důležitá je v této souvislosti správná funkce lymfatického systému,“ píše Vláďa Vytásek v červnovém vydání ReGeNeRaCe.

Jedlové výhonky, foto: Jiří Kuchař

Očištěné výhonky vložte do sklenice se šroubovacím víčkem o obsahu asi tři čtvrtě litru, po okraj naplňte vodou a postavte na tři dny na teplé místo. Vodu i s výhonky a polovinou cukru pak přiveďte do varu a na mírném ohni nechte deset minut vařit. Odvar přeceďte a přidejte druhou polovinu cukru, sirup promíchejte a ještě jednou nechte vzkypět.

Po zchladnutí do něj vmíchejte citronovou šťávu. Do sklenice přidejte dvě polévkové lžíce jedlového sirupu a doplňte minerálkou. Díky éterickým olejům se vám dostaví krásný pocit lesa.

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: