Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Nápoj z jarních jedlových výhonků

Můj bylinkový svět
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.

Jehličí jedle bělokoré (Abies alba) obsahuje kromě jiných látek rutin, který působí jako antioxidant a zesiluje účinek vitaminu C z citronové šťávy. Významný je také flavonoid myricetin. Působí jako protizánětlivý antioxidant a je hlavním nositelem přírodních antibiotických vlastností jehličí. Pomáhá při nemocích dýchacích cest a při rýmě. Tento recept najdete v knize o přírodních antibioticky a antiviroticky působících nápojích a tinkturách, která vyjde během léta. Vám ho přiblížíme už teď.

Pro šest skleniček

  • 2 hrsti čerstvých jarních výhonků z jedle bělokoré 
  • 250 g třtinového cukru typu demerara
  • sklenička citronové šťávy
  • minerální voda
V každém vydání měsíčníku Regenerace najdete rubriku Vládi Vytáska BYLINKOVÝ SVĚT.

Jedlové výhonky, foto: Jiří Kuchař

Očištěné výhonky vložte do sklenice se šroubovacím víčkem o obsahu asi tři čtvrtě litru, po okraj naplňte vodou a postavte na tři dny na teplé místo. Vodu i s výhonky a polovinou cukru pak přiveďte do varu a na mírném ohni nechte deset minut vařit. Odvar přeceďte a přidejte druhou polovinu cukru, sirup promíchejte a ještě jednou nechte vzkypět.

Po zchladnutí do něj vmíchejte citronovou šťávu. Do sklenice přidejte dvě polévkové lžíce jedlového sirupu a doplňte minerálkou. Díky éterickým olejům se vám dostaví krásný pocit lesa.

Články Vládi Vytáska

Sdílejte článek na: