
Tajné zbrané rostlin
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea), dříve třapatka, známá také z latinského rodového jména jako echinacea, je jednou z důležitých antibiotických bylin a uplatňuje se i proti virům. Proto jsme ji nemohli opomenout v knize Svět přírodních antibiotik, kde najdete celou řadu receptů na její využití. Užitečná je celá a mezi běžné dnes patří odvar z kořene nebo tinktura z různých částí byliny. Můžete si ji připravit třemi základními způsoby, které v knize popisujeme.


I když dnes řada z vás třapatkovku pěstuje a považujeme za naprosto běžnou, v době epidemií takřka za nepostradatelnou, dostávala se do Evropy po objevení Nového světa pozvolna. Linné ji v roce 1753 původně pojmenoval Rudbeckia purpurea a roku 1794 ji marburský botanik Conrad Moench, jehož nádherné zahrady obdivovali Schiller i Goethe, překlasifikoval v novém rodu právě na současnou Echinacea purpurea. Ještě před dvaceti lety se botanicky jmenovala třapatka, jak si možná pamatujete, než přišel její současný název.
Články MUDr. Josefa Jonáše
- Třapatkovka – léčivá přítelkyně z Nového světaTřapatkovka nachová, dříve třapatka, známá také z latinského rodového jména jako echinacea, je jednou z důležitých antibiotických bylin a uplatňuje se i proti virům.
- Dobromysl proti bakteriímDobromysl obecná, oblíbená jako kuchyňské oregano, je jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření. Obsahuje kromě jiných látek karvakrol, který má také antivirotické účinky.
- Levandulový ocetLevandule lékařská, lidově zvaná také špikrnágl, právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů.
- Saturejka jako skvělý zdroj silicTakhle krásně teď kvete saturejka zahradní, kterou připomíná už Dioscorides. Jako koření se používá samostatně a je součástí balkánské směsi čubrica, oblíbené při přípravě masa a zapékané zeleniny, do pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.