Rubriky
Byliny

Bílý čaj

Herbář léčivých rostlin (1)
Jiří Janča, Josef A. Zentrich
Nejucelenější herbářové dílo v historii českých zemí s ilustracemi Magdaleny Martínkové přináší v této části byliny zařazené pod písmeny A až D.

Zelený čaj a jeho léčivé účinky popsali Jiří Janča a Josef Zentrich v Herbáři léčivých rostlin. Od té doby se informace o léčivých účincích zeleného čaje a rozhojnily. Mezi velice zajímavé patří japonské lávové čaje a v poslední době mi velice zachutnala kukiča s příměsí lístků sakury. Japonsky se této směsi říká sakuraba kukiča. Nedávno jsem v Dobré čajovně objevil druh čaje, který jsem neznal. Bílý čaj ya bao, zabalené výhonky, je unikátní čaj z provincie Yunnan. Jsou to přírodně vytvarované zámotky divokých čajovníků, které po zmlazovacím řezu raší přímo z větví a po sklizni vytvoří zajímavý tvar. Stejně jako další druhy čajů se vyrábí z čajovníku čínského (Camellia sinensis) a mezi hlavní účinné látky patří polyfenoly. Bílé čaje obsahují malé množství kofeinu a různé množství polyfenolických katechinů.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

Když jsem ya bao pil poprvé, okamžitě jsem si ho oblíbil pro jeho pryskyřičnou vůni a chuť. Nemizí ani ve třetím nálevu. Střídám ho s dalšími antioxidanty, třeba s cistem nebo zelenými čaji. Ve vrcholném chřipkovém období udělá i vám velice dobře.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: