Rubriky
Byliny Sezónní aktuality

Cibulové víno podle Hildegardy z Bingenu

Vláďa Vytásek a Jiří Kuchař společně připravují knihu Antibiotické a antivirotické nápoje a tinktury, která vyjde koncem jara. Už teď vám z ní dáme malou ochutnávku – cibulové víno podle svaté Hildegardy.

Hildegarda z Bingenu při vizi

Cibule je přírodní pokladnicí stopových prvků, éterických olejů a vitaminů. Podobně jako česnek obsahuje také allicin, takže má toto víno velmi specifickou chuť. Je ovšem vynikající, protože má univerzální antibakteriální účinek, podporuje odhleňování, mírní bronchiální katary, silný kašel a chrapot, je vynikající při nachlazení a chřipce, zánětech v krku a hltanu, ale i při ledvinových infekcích. 

Recept na cibulové víno podle svaté Hildegardy

Připraví se z jedné jemně nakrájené cibule (doporučujeme v biokvalitě) a litru suchého bílého vína. Z lahve s vínem odlijte objem nakrájené cibule a vsypte ji dovnitř. Dobře uzavřete, nechte dva týdny stát, jednou až dvakrát denně ji můžete obrátit na minutu dnem vzhůru.

Pak směs přeceďte přes kávový nebo čajový filtr, cibuli nasáklou vínem vymačkejte přes bavlněnou látku a vše tekuté slijte do tmavé lahve. Cibulové víno uchovávejte v chladnu a temnu a denně pijte dvě sklínky o objemu 0,5 dcl, tedy klasické panáky, pro prevenci i jako terapii.

Sdílejte článek na: