
Prevence a terapie pomocí domácích prostředků
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
V Číně se pěstovala už před více než třemi tisíci let a z Malé Asie se hořčičná semena dostala nejdřív do Řecka. Dioscorides o ní v 1. století napsal, že má dráždivou sílu a po požití dokáže odvádět hlen. Karel Veliký roku 795 zvláštním výnosem nařídil její pěstování a ve středověku stanovili burgundští vévodové pro výrobu hořčice přísné podmínky kvality. V té době byla tak slavná, že pro papeže Klementa VI. vytvořili kuchaři ve 14. století fialovou hořčici v barvě kněžského roucha.

Papež Klement VI. byl dříve učitelem Blanky z Valois a českého prince Václava, který se později stal jejím manželem a známým jako císař Karel IV.
Oblíbená fialová hořčice, o jejíž rozšíření do celé Francie se zasloužil, obsahuje vinný rmut a červené víno.
Hořčice samozřejmě nemůže chybět v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Rozdílná ostrost závisí na druhu semen. Mezi ostřejší patří hořčice černá (Brassica nigra). Hořčičné oleje jsou vázány na hořčičné glykosidy a fytoncidní efekt hořčice spočívá podobně jako u křenu v pomletí nebo podrcení semen, ke kterým se přidává většinou ocet, voda a koření. Teprve pak enzym myrosináza rozštěpí obsahové látky sinigrin a sinalbin, takže hořčičné éterické oleje můžou rozvinout svoje účinky a ostré aroma. Pokud používáte třeba mlýnek na pepř na dochucení jídel, můžete ji k němu přidat.

Články MUDr. Josefa Jonáše
- Chvála hořčice
V Číně se hořčice pěstovala už před více než třemi tisíci let a z Malé Asie se hořčičná semena dostala nejdřív do Řecka. Hořčičné oleje jsou vázány na hořčičné glykosidy a fytoncidní efekt hořčice spočívá podobně jako u křenu v pomletí nebo podrcení semen. - Medicína faraonů na zimu
Černý kmín, známá medicína faraonů, botanicky černucha setá, v sobě ukrývá více než sto účinných látek. Můžete používat olej, který je nesmírně silný, anebo semena. - Wasabi teď patří na záhon
Wasabi se pěstuje se pro svoje oddenky, které se melou do podoby štiplavé typicky zelené pasty používané do sushi a dalších potravin. Pro vás se tuto sezónu může stát zajímavým zpestřením nejen vašeho záhonu, ale hlavně jídelníčku. - Jablečný ocet
Příprava klasického jablečného octa je snadná a v letošním podzimu, kdy je úroda jablek slabší, je jednou z vynikajících možností jejich optimálního využití. Jablečný ocet působí proti kvasinkám a bakteriálním infekcím, při bolestech v krku a při akné. - Granátové jablko obrození
Granátové nebo také punské jablko, vedle dalších bohů také symbol Persefoné, obroditelky země, vám přijde vhod při průjmových onemocněních. Zatímco jedlé části spíš projímají, vnitřní hořké přepážky mají vysoký obsah svíravých látek se stavěcími účinky. Ve Středomoří granátová jablka právě dozrávají, takže jsou nyní k dostání opravdu čerstvá. - Hořčice proti toxinům
Právě teď v přírodě krásně kvete hořčice setá. Vynikající jsou její listy, které se hodí do salátů. Hořčičné oleje patří mezi sekundární rostlinné látky, které chrání rostliny před nejrůznějšími nepřáteli, se kterými musejí stejně jako my neustále bojovat, ať už jsou to bakterie, viry nebo plísně. - Třapatkovka – léčivá přítelkyně z Nového světa
Třapatkovka nachová, dříve třapatka, známá také z latinského rodového jména jako echinacea, je jednou z důležitých antibiotických bylin a uplatňuje se i proti virům. - Dobromysl proti bakteriím
Dobromysl obecná, oblíbená jako kuchyňské oregano, je jedna z hlavních ingrediencí směsi známé jako provensálské koření. Obsahuje kromě jiných látek karvakrol, který má také antivirotické účinky. - Levandulový ocet
Levandule lékařská, lidově zvaná také špikrnágl, právě teď krásně kvete, a tak máte skvělou příležitost připravit si některý z netradičních a přitom vynikajících druhů olejů nebo octů. - Saturejka jako skvělý zdroj silic
Takhle krásně teď kvete saturejka zahradní, kterou připomíná už Dioscorides. Jako koření se používá samostatně a je součástí balkánské směsi čubrica, oblíbené při přípravě masa a zapékané zeleniny, do pomazánek, polévek a luštěninových pokrmů.
