Rubriky
Houby

Troudnatec kopytovitý proti virům

Houby z Boží lékárny
Léčivé houby v terapii a kuchyni
Radomír Socha, Aleš Vít

Jak uvádíme v knize Houby z Boží lékárny, získával se v dřívějších dobách z vláknité dužniny této houby troud, který se používal jako zápalná houbička při zakládání ohně a při střelbě z mušket. Plodnice troudnatce kopytovitého (Fomes fomentarius) mají uvnitř tmavohnědé zrnité „jádro“ a k jídlu se nehodí. Obsahují řadu bioaktivních látek, hlavně polysacharidy, polyfenoly, organické kyseliny, lektin a vitaminy. Obsažený lignin inhibuje v buněčných kulturách růst viru herpes simplex a houba má i protirakovinné, imunostimulační, antibakteriální, antifungální, protizánětlivé, antioxidační a další účinky.

Foto: archiv nakladatelství EMINENT

Ze stromů sbírejte čerstvé a mladší plodnice a při jejich zpracování klidně použijte pilku nebo dláto. Houby rozebrané na díly je třeba podrtit nebo rozemlít a zpracovávat v usušeném stavu. Nejjednodušší způsob využití je tří až pětiminutový odvar z drti nebo rozemletého prášku v množství 13 až 20 g na čtvrt litru vody. Připravit si ho můžete dvakrát denně a popíjet po doušcích. Jeho svíravou a nahořklou chuť je dobré ochutit.

Houby

Sdílejte článek na: