Rubriky
Byliny

Sušené jehnědy bylináře Pavla

Domácí soběstačnost
Radka Svatošová

Doporučení Radky Svatošové na jehnědy smažené v těstíčku nebo naložené v medu jsou vynikající. Pavel Váňa si na svých pošťáckých cestách autem v okolí Nového Bydžova všímal nejen léčivých bylin, ale i stromů a keřů. Od svojí matky, která pocházela ze Sudet, kde hojně roste líska (Corylus), znal německý recept. Její jehnědy jsou, podobně jako vrbové, atraktivní nejen pro lidi, ale také pro mnoho druhů hmyzu. Jsou důležitým zdrojem potravy pro včely, které sbírají pyl.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

Sušení jehněd, které jsou na přelomu března a dubna ještě pylem nádherně obalené, a jejich opatrné přidávání do bylinných směsí proti nachlazení v množství do deseti obsahových procent, měl v oblibě. Pavel Váňa mi vyprávěl, jak je chodili sbírat do okolí její rodné chalupy nedaleko Hřenska a po revoluci také na stráně do okolí saského Porschdorfu. Za výhodu přitom považoval, že sušené jehnědy uchované v uzavřené sklenici jsou pak doma k dispozici po celý rok.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: