
Vláďa Vytásek
Knihu napsal známý bylinář s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které vám otevřou další cestu. V bylinkovém světě najdete velké množství pomocníků, protože rostliny jsou naši přátelé. Autor učí vnímat bylinky a snaží se, aby si lidé recepty vytvářeli podle vlastní intuice a příliš je nekopírovali. Každý je totiž jedinečná bytost.
Fialka z čeledi violkovitých (Violaceae) už krásně kvete. Nenápadná krása a nádherná vůně fialkových květů mě fascinuje už od dětství. Sbírala jsem je tehdy na valech pardubického zámku, kam jsme chodívali na jarní procházky. V našem okolí už ale bohužel žádné koberce fialek nerostou a těch pár trsů na zahrádce si spíš hýčkám a květy nechávám včelkám.
Vláďa Vytásek píše v knize Můj bylinkový svět, že o ní bylinářská tradice říká, že čím je květ tmavší, tím je léčivější. Možná máte větší štěstí a můžete fialky ve vašem okolí sbírat v hojném množství. Využijte je nejen jako lék na dýchací cesty, ale také jako chutné zpestření sladkých moučníků. Jedlé jsou květy všech fialek i jejich mladé zelené lístky. Na ozdobu sladkých pokrmů můžete stejně tak použít i pestré květy macešek.

Fialkový sirup
Už Mattioli psal o fialkovém sirupu, že je užitečný pro lidi „chudé a potřebné“. Podobný sirup si snadno připravíte i dnes: Květy fialek vložíte do skleněné varné nádoby nebo konvice a zalijete vařící vodou. Přikrytý nálev necháte macerovat 6 – 8 hodin, přecedíte a znovu zahřejete. Do horké vody přidáte čerstvé fialky a postup opakujete vždy s novými květy fialkycelkem třikrát. Hotový fialkový nálev v kastrolu smícháte s cukrem tak, že na 1 litr nálevu přidáme 1 kg cukru. Když nepoužíváte rafinovaný, přidejte třtinový cukr typu demerara. Směs přivedete k varu a pár minut nechte přejít varem. Na konec můžete přidat šťávu z několika citrónů nebo špetku kyseliny citrónové. Přidání citronů nebo kyseliny citrónové působí konzervačně a chuť sirupu je příjemnější, nakyslá. Přitom změní barvu z modré do fialovočervené. Vřelý sirup přelijete do lahviček vypláchnutých alkoholem a hned zavíčkujete. Pomůže při nachlazení, chrapotu a kašli a také mírně zklidňuje.
Fialkový med
Asi nejšetrnější způsob, jak uchovat vůni a léčivou sílu fialkových květů, je výroba fialkového medu. Pokud použijetepro přípravu zcukernatělý med, předem jej mírně nahřejte ve vodní lázni, aby se stal polotekutý. Med smíchejte s libovolným množstvím fialkových květů, které můžete v medu nechat, anebo je poté, co med přijme jejich vůni, přecedíte. Voňavý med používáme jako sladidlo do krémů na moučníky, do sladkých nápojů a jídel.
Fialková smetana
Místo obyčejné šlehačky si můžete moučníky ozdobit fialkovou smetanou. Květy fialek nechte přes noc macerovat v lednici ve smetaně ke šlehání, která do sebe krásně natáhne fialkovou vůni. Druhý den květy scedíte a smetanu s trochou cukru ušleháte. Můžete ji použít na muffiny a jiné moučníky, které ještě před podáváním čerstvými kvítky fialky dozdobíte.
Nové články
- Diviznové listy
Německý bylinář 16. století Otto Brunfels doporučoval využití listů divizny velkokvěté. Denní dávku představují 1–2 čajové lžičky nadrobno natrhaných čerstvých listů na šálek vroucí vody. - Jedlé kaštany
S MUDr. Josefem Jonášem se v knize Tvoje strava je tvůj osud věnujeme také kaštanové mouce. Je přirozeně bezlepková, působí jako antioxidant a je zdrojem vitaminu C. Díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny se hodí při snižování nadváhy. - Tužebník proti parodontóze
Tužebník jilmový je vlhkomilná bylina. V Evropě se mu v mnoha jazycích říká královna luk. Odvar ve formě kloktadla pomáhá při parodontóze a slouží k omývání kůže při plísních. - Chmelové šištice pro lepší spánek
Rád listuji starými osvědčenými knihami. Patří mezi ně i Rady bylináře Pavla od mého přítele Pavla Váni. Narazil jsem v ní na chmel otáčivý a druhý den ho uviděl u vzdálených sousedů na plotu. Bylinář Pavel doporučuje nacpat polštářek chmelovými šišticemi, protože přispívají ke klidnému spánku. - Pupalka – královna noci
Pupalce dvouleté se lidově říká královna noci, noční hvězda nebo noční růže. V němčině má výstižný název Nachkerze – noční svíčka. Je to proto, že poupata pupalky se otevírají až po setmění a zůstávají rozkvetlá celou noc. - Srstka pro zdravou kůži i dobrou náladu
Srstka angrešt je keř z čeledi meruzalkovitých, pro většinu z nás jen angrešt. Jeho plody obsahují vitamin B7, který se kdysi jmenoval vitamin H podle německého die Haut, kůže, protože angreštové výtažky příznivě působí na kožní poranění. - Divoké máky na polích
Od první světové války se používá vlčí nebo také polní mák jako symbol vzpomínky na padlé vojáky. V tradiční lidové medicíně se používal při dně a bolestech. Z okvětních lístků se vyráběl sirup, který se podával dětem na spaní. - Pohádkový jahodník pro krásu
Jahodník obecný, známý jako lesní jahoda, jedli podle archeologických vykopávek už lidé z doby kamenné. Jak uvádějí autoři Herbáře léčivých rostlin, mohou jahody, pokud na ně na ně nejsme alergičtí, podpořit i naši krásu. - Heřmánek pro zlepšení střevní mikroflory
Heřmánek působí proti bakteriálním toxinům a je účinný i proti streptokokům a stafylokokům. Dobré uplatnění má i při kožních problémech. Je vhodný pro výplachy a kloktadla, k léčení zánětů úst a dásní.
