Rubriky
Byliny

Jedlé kaštany

Tvoje strava je tvůj osud
Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Příčiny, souvislosti, důsledky a možnosti řešení nemocí a problémů spojených s jídlem.

Kaštanovník setý (Castanea sativa), lidově jedlý kaštan, je opadavý listnatý strom dosahující majestátních rozměrů. Jeho první rozšíření začalo kolem roku 2100 př. n. l. v Anatolii, v severovýchodním Řecku a jihovýchodním Bulharsku. Ve srovnání s jinými plodinami měl tehdy kaštan setý relativně malý význam a byl rozšířený velmi různorodě.

Články Jiřího Kuchaře najdete v každém čísle měsíčníku Regenerace.

Foto: Jiří Kuchař

V knize Tvoje strava je tvůj osud se s MUDr. Josefem Jonášem věnujeme i kaštanové mouce. Působí jako antioxidant a je zdrojem vitaminu C. Vysoký obsah kyseliny listové je důležitý pro otěhotnění i pro těhotné a kojící ženy. Mouka je také vynikajícím zdrojem manganu, mědi a draslíku. Neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro celiaky. Díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny se hodí při snižování nadváhy. Zajímavý je také obsah kyseliny linolové ze skupiny esenciálních omega-6 mastných kyselin a kyseliny alfa-linolenové ze skupiny omega-3, které se podílejí na optimální funkci nervového a mozkového systému, produkci hormonů a imunitě. V receptech je možné s ní nahradit až pětinu pšeničné mouky.

Články Jiřího Kuchaře

Sdílejte článek na: